Itthon Zelki Benjámin 2019. június. 30. 12:30

Öt nap alatt olyan strand épült Budapesten, amilyet negyven éve nem láttak

Szombaton a Római-parton megmutatták a budapestiek, hogy elementáris igényük volna arra, hogy sokkal több kapcsolatuk lehessen a folyóval. És arra, hogy ingyen strandolhassanak.

A Város és Folyó Egyesület (Valyo) és a Fák a Rómain Civil csoport közösen szervezett egynapos teszt-fürdőzést szombat délutánra a Római-partra, ahol az óbudai önkormányzat nemrégiben hozott döntése alapján jövőre hivatalos szabadstrandot épít.

A civilek egy ötnapos építőtábor során alkották meg a fürdésre alkalmas partszakasz kellékeit, építettek egy őrtornyot, és egy sajátkészítésű kacsamintás bójasort jelöltek ki, ameddig biztonságosan be lehet merészkedni a folyóba.

A tesztfürdőzésen jelen volt a vízirendőrség és a mentők is, akik vigyáztak a biztonságra.

A Facebookon 369-en mondták biztosra a részvételt a szombat délutáni fürdőzésen, és több mint kétezren érdeklődtek. Nehéz megítélni, hogy hányan voltak jelen, de bizonyára sok százan, a fürdőzők teljesen megtöltötték a partszakaszt.

Még tilos a fürdőzés, de a vízminőség ezt már nem indokolja

De miért olyan nagy dolog az, hogy fürdeni lehet a Dunában? A folyó fővárosi szakaszán 1973-ban tiltották meg a fürdőzést a jelentősen megromlott vízminőség miatt. Most azonban már az összes hivatalos mérési eredmény azt mutatta, hogy a vízminőség kiváló, a Duna fürdésre alkalmas. Még a legutóbbi, júniusi is, amely a mindenféle hordalékot magával cipelő áradás idején készült.

Noha a természetes föveny miatt biztos, hogy a Római az egyik legalkalmasabb helyszín arra, hogy budapesti szabadstandnak adjon otthont, van más helyszín is a fővárosban, amely potenciálisan alkalmas lehetne fürdőzésre.

Például Újpest egy szakasza vagy a Népsziget, de van egy természetközeli partszakasz Budafok-Tétényben is, illetve a Közvágóhídtól délre található kihasználatlan Dunapart is, ahova az olimpiai létesítményeket szerette volna telepíteni a kormány.

Korábban a Kopaszi-gátnál is volt még egy remek terület, ahol hivatalosan ugyan nem engedélyezték, mégis sokan fürödtek. Amióta azonban elindult Garancsi Istvánék ingatlanberuházása, a szakaszt körbekerítették.

Nagyon megérdemelné Budapest

Az, hogy civil csoportok fogtak össze, és hogy sok száz látogató elment már az első alkalommal is, egyértelműen mutatja a budapestiek létező, és a politika által egyáltalán figyelembe nem vett igényét arra, hogy több zöldterület szeretnének, több olyan helyet, ahol érintkezni lehet azzal a hatalmas folyóval, amely a várost kettészeli.

Ingyen, természetes környezetben, fogyasztási kényszer nélkül.

A Szabadság híd birtokbavétele, és az azóta rendszeressé tett nyári hétvégi lezárása óta ez volt az első olyan alkalom, ahol a budapestiek megmutatták ezt az igényüket.

Üzenet a várospolitikának

A városlakók ezzel a budapesti városvezetésnek, illetve a kormány Budapest-politikájának is üzentek, amely évek óta pont az ellenkező irányba halad.

Egyre több helyen vágják ki a fákat, alakítanak közparkokat és rekreációs területeket a kormányzati nagyprojektek célterületévé, elég, ha a Liget-projektre, az Orczy-parkra, vagy a Dagály fürdő területén felhúzott Duna Arénára gondolunk.

És ezt a sort gazdagítja a Kopaszi-gáton elkerített Duna-szakasz is. És végre egy a másik irányba tett, nagyon üdvözlendő lépés az óbudai önkormányzat döntése a szabadstrand kialakításáról.

A Római-part pedig éppen az a terület, amelyet már-már feláldoztak volna bizonyos politikai-üzleti érdekeknek, de úgy tűnik, hogy a határozott civil ellenállás hatására végül megmenekült.

Európa legszuperebb folyópartja lehetne a Római

Nem épült, és egyhamar nem is épül mobilgát a Rómain. A helyi civil közösség úgy döntött, maguk veszik kezükbe a Római-part sorsát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.