Itthon hvg.hu 2019. május. 03. 16:46

Újra Budapesten jártak az UNESCO világörökség-ellenőrei – és ledöbbentek

Sokkolta az UNESCO világörökség központjának vezetőit a magyar kormány eljárása, amellyel megpróbálta megakadályozni, hogy a szervezet Budapestre érkező ellenőrei a világörökségi helyszíneken zajló építkezések miatt aggódó civilekkel is beszélhessenek. A turpisság kiderült, az azonban még mindig nem, hogy mit írt/ígért a kormány a beruházásokat évek óta több ponton kifogásoló nemzetközi szervezetnek.

Pitiáner módon akarta ismét távol tartani a kormány a világörökségvédelmi területeket érintő építkezések miatt aggódó civileket az UNESCO Budapestre küldött ellenőreitől. A nemzetközi szervezet világörökség-központjának igazgatója a Duna-part, a Budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyek állapotának helyszíni ellenőrzésére küldte Magyarországra saját és világörökségi tanácsadó szervezete, az ICOMOS szakértőit.

Mivel az ellenőrök hagyományosan nem csak a kormány, hanem az örökségvédelemmel foglalkozó szervezetek véleményét is figyelembe veszik a megállapításaihoz, a Miniszterelnökség építésügyi helyettes államtitkársága (amely március 1-től átvette a korábbi örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkárság feladatait) ezt úgy próbálta lehetővé tenni számukra, hogy érkezésük előtt három nappal meghívót küldött néhány, „nem problémás”, illetve kormányzati kötődésű szervezetnek. A kifejezetten örökségvédelemmel foglalkozó – és a kormányzati építkezések ügyében sokszor hangjukat hallató – szakemberek és egyesületek közül azonban egyet sem hívott meg. Még azokat az építészeket, környezetvédőket és civil városvédőket sem tájékoztatta az ICOMOS-küldöttség érkezéséről, akik miatt a párizsi székhelyű szervezet pár éve egyáltalán komolyabban kezdte vizsgálni a budapesti építkezéseket. (Lásd keretes írásunkat.)

Az ellenőrök látogatása előtt egy nappal a kint rekedt civilek kétségbeesett e-mailekben riadóztatták egymást a találkozó időközben kiszivárgott helyszínével és időpontjával, illetve a kéréssel, hogy aki akit csak tud, regisztráljon be. A zsidó negyed épületeinek védelméért küzdő ÓVÁS! Egyesület tagjait például az eredetileg is meghívott Levegő Munkacsoport, másokat a Greenpeace regisztrált be, de a meg nem hívottak közül tucatnyian maguk is jelentkeztek. Választ természetesen senki nem kapott, így a jelentkezőknek fogalmuk sem volt, hogy ha odamennek, beengedik-e őket, egyesek már tüntetést kezdtek szervezni a helyszínre. A jelentkezési határidő lejárta előtt egy órával aztán különös közlemény jelent meg az építésügyi helyettes államtitkárság honlapján, amelyben a Miniszterelnökség szűkszavúan beszámolt a delegáció látogatásáról:

A budapesti világörökségi terület megtekintését követően, április 30-án az UNESCO és az ICOMOS képviselői a Budafoki út 59. szám alatt található Lechner Tudásközpontban találkoznak hazánk örökségvédelemmel foglalkozó civil szervezeteivel, melyre a Lechner Tudásközpont és a Miniszterelnökség valamennyi érintett szervezetet szeretettel vár

– írták az időpontról diszkréten megfeledkező „meghívóban”.

Utóbb kiderült, hogy az utolsó pillanatban megjelent közlemény is csak az UNESCO világörökség-központ igazgatóhelyettesének kifejezett kérésére került ki a honlapra, aki hétfőn – a kint rekedtek leveléből – döbbenettel értesült arról, hogy a kormány távol próbálja tartani a delegációtól az egyeztetés potenciális partnereit.

Ilyen előzmények után a fórum helyszínén végül senkit nem akadályoztak meg a bejutásban, de a kormányzati sunnyogás miatt sokan így is lemaradtak az eseményről, amely a résztvevők szerint is sokkal hasznosabb lehetett volna, ha több szakember – időben – kap rá meghívást, hovatovább előre egyeztetni tudták volna álláspontjaikat.

A civilek azért így is mintegy két órán keresztül zúdították aggályaikat az ellenőrökre, akik szorgalmasan jegyzeteltek – igaz, mivel a kaotikus szervezés miatt például névtáblák nem voltak, azt sem tudni, mennyit értettek abból, hogy ki és mely szervezet nevében fogalmazta meg az elmondottakat.

A felvetődött aggályok között értelemszerűen hangsúlyos helyen szerepelt a Liget-projekt, amelynek már az eljárása – hogy a környezeti kockázatok és urbanisztikai problémák feltárását mellőző és a hatóságok szerepét kiüresítő nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként épül – is problémás. A tervezett Néprajzi Múzeum épülete a Hősök tere felől belelóg az Andrássy úti világörökségi panorámába is, és elcsúfítja azt.

Szóba kerültek ezen kívül egyes várbeli beruházások – például az egykori Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületét az 1904-es állapotra visszaállító, ezzel a Mátyás-templom környezetét és látképét agyonvágó építkezés, vagy a második világháború előtti formáját visszakapó Radetzky-laktanya ügye, de felvetették a hozzászólók a Mol 120 méteres budai toronyházának építését és a pesti zsidó negyed építési zónájának egyes kérdéseit is. Akadt, aki a kormány eljárását tette szóvá, amely 2017 végére annak ellenére kipréselte a hatóságokból a Néprajzi Múzeum építési engedélyét, hogy az UNESCO világörökség-bizottság előzőleg kifejezetten arra kérte: függessze fel az eljárást addig, amíg ellenőrei a helyszínen járva meg nem fogalmazzák észrevételeiket (az ellenőrök csak 2018 februárjában érkeztek).

Az UNESCO világörökség bizottsága júniusi, bakui közgyűlésén tárgyalja majd a budapesti helyzetet, így az ellenőröknek gyakorlatilag expressz sebességgel kell kialakítaniuk a helyszíni tapasztalatokat, a civilek véleményét és a kormány jelentését figyelembe vevő álláspontjukat.

Az UNESCO egyúttal a világörökségi helyszínek kezelési tervének elkészítését is várja a kormánytól, ám a Miniszterelnökség ezt csak 2021-re vállalta – vagyis akkora, amikorra lényegében az összes vitatott beruházás befejeződött.

De miért jött az UNESCO–ICOMOS-misszió egyáltalán Magyarországra?

A történelmi zsidó negyed épületeinek védelmére még 2004-ben alakult ÓVÁS! Egyesület az UNESCO–ICOMOS-misszió 2013-as budapesti látogatásakor tájékoztatta a világszervezetet Budapest világörökségi területének és védőzónáinak veszélyeztetettségéről, 2017 tavaszán pedig 19 hazai építész, tudós és magánszemély írt levelet a szervezetnek a Liget projekttel kapcsolatos aggályaik miatt. Utóbbi panaszokra reagált is az UNESCO, majd a Világörökség Bizottság pár hónappal későbbi közgyűlésén komoly kritikát fogalmazott meg a kormány világörökségi helyszíneken és a terület pufferzónájában zajló építkezései miatt. A szervezet egyúttal felhívta a kormányt, hogy 2018. december 1-ig készítsen friss jelentést az állapotmegőrzésről a Világörökség Központnak, hogy azt a bizottság következő, 43. közgyűlése elé vihessék 2019-ben. A folyamat részeként az ICOMOS 2018 februárjában egyszer már Budapestre küldte ellenőreit, a kormány akkor is furmányosan próbálta megakadályozni, hogy a szervezet szakértői találkozhassanak a beruházásokkal kritikus civilekkel, az ellenőrök megállapításait, illetve a maga által készített, két hónapos csúszással csak 2018 februárjára elkészült állapotmegőrzési jelentést pedig azok döntés-előkészítési jellegére hivatkozva nem volt hajlandó kiadni. Utóbbinak csak egy rövidített összefoglalója lett nemrég nyilvános, ebből kiderül, hogy a tavaly Budapesten járt UNESCO-misszió összesen 17 részletet talált problémásnak, és ezekkel kapcsolatban tett ajánlásokat a kormánynak – a mostani küldöttség feltehetően a Miniszterelnökség erre adott válaszában foglaltakat jött ellenőrizni a héten Budapestre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Zhvg Csányi Nikolett 2020. szeptember. 23. 11:05

„Bárki volt kormányon, mindig veszélyben volt a sziget”

A napokban eldől a Hajógyári-sziget sorsa: míg a kormány árvízvédelmi mobilgátat akar építeni, addig a civilek és a környezetvédelmi szervezetek a visszafordíthatatlan környezetpusztításra figyelmeztetnek. A hvg.hu videója a szigetről.