Itthon hvg.hu 2019. március. 20. 06:43

Nincs elég műtőssegéd, elmaradtak a műtétek a Fiumei úti baleseti sebészeten

A 168 Óra úgy tudja, kedd reggel ugyan betolták a műtétre az első beteget, de aztán ki is tolták onnan. A másodikat pedig be sem vitték.

Kedden azért nem végeztek érsebészeti műtéteteket a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti baleseti sebészetén, mert nincs elég műtőssegéd a beavatkozásokhoz – írja a lap.

A portál úgy tudja, kedd reggel betolták műtétre az első beteget, de onnan aztán műtét nélkül ki is tolták. A második pácienst pedig már nem is vitték be.

Egy ápoló annyit mondott az egyik beteg hozzátartozójának, hogy nem tudják elvégezni az aznapi operációkat, így szerda reggel érdeklődjön, akkor majd kiderül, hogy aznap lesz-e műtét. A hozzátartozó ekkor megkérdezte, hogy mi ennek az oka, nincs-e orvos vagy műszer, amire az ápoló azt felelte, hogy a műtőssegédek egymás után mondanak fel.

"Az a baj, ha nincsen műtőssegéd, akkor nem csak az érsebészetet nem tudják ellátni. A műtőssegédek többnyire nem területek szerint dolgoznak, nekik többféle sebészetet ki kell tudni szolgálniuk" – mondta a lapnak Kunetz Zsombor orvos.

Februárra már csak néhány érsebész maradt a Fiumei úton, így a baleseti érsebészeti ellátást behívásos alapon még tudták biztosítani. Ez azt jelenti, hogy nem volt bent állandóan érsebész, de amikor szükség volt rá, műtétre be tudták rendelni. Most valószínűleg azonban odáig jutottak, hogy a tervezett műtéteket sem tudják már ellátni – írta a lap.

(Képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.