Itthon hvg.hu 2018. december. 07. 18:43

Reagált a HM: tényleg két Falcont vettek, elvileg a honvédségnek

A minisztérium arra nem tért ki, hogy miért polgári lajstromszámmal vették nyilvántartásba.

Közleményben erősítette meg a Honvédelmi Minisztérium azt az információt, melyet először a zoom.hu írt meg: nem is egy, hanem két Dassault Falcon 7X-es luxusrepülőgépet vásárolt a kormány.

Az egyik Falcon 7X-et augusztus elején vásárolta a Magyar Honvédség, elvileg kisebb kötelékek szállítására, de sajtóinformációk szerint repked még egy ugyanilyen gép, amelyet a Légügyi Hatóság polgári gépként vett nyilvántartásba HA-LKX lajstromjellel, a gép tulajdonosa pedig a HM leánycége, a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.

A Honvédelmi Minisztérium most azt közölte, hogy "politikai hisztériakeltés zajlik a repülőgép-beszerzések kapcsán", a minisztérium ugyanis csak azt hajtja végre, amiről a honvédelmi és rendészeti bizottság előtt is beszámolt, és amire ugyanitt engedélyt is kapott.

A közlemény szerint "a kormány célja mindig is világos volt: ütemezett módon növeljük a honvédség szállítási kapacitását", és ennek megvalósítása részeként

egy újabb repülőgéppel bővült a Magyar Honvédség légi szállítóképessége: egy Dassault Falcon 7X katonai könnyű többcélú szállító repülőgéppel.

A gépről azt írják, egy úgynevezett könnyű kategóriába tartozó, többcélú személyszállító repülőgép, amely további moduláris rendszerek beépítési lehetőségével alkalmassá tehető légi vezetési pont kialakítására és működtetésére, és ilyen képességgel eddig soha nem rendelkezett a haderő.

Ezzel a honvédség légiflottája a nemrégiben beszerzett A319-es csapatszállító repülőgépekkel és a meglévő Falcon repülőgéppel együtt immáron négy korszerű, modern repülőgéppel rendelkezik.

– írták, azt nem részletezve, hogy ha a honvédség gépéről van szó, miért polgári lajstromjellel vették nyilvántartásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés