Itthon hvg.hu/MTI 2018. szeptember. 07. 10:30

Jövőre megnyílik a Sorsok Háza

Három éve készült el a Józsefvárosi pályaudvar területén az az épületegyüttes, amely a holokauszt áldozatainak és az embermentők bátorságának állítana emléket, ám azóta is üresen áll. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azonban a várakozásnak vége: jövőre megnyílik az emlékközpont.

A 444.hu szerint Gulyás Gergely azt is mondta, hogy az elmúlt négy évben méltatlan vita zajlott az intézmény körül. Továbbá bejelentette, hogy a Sorsok Háza tulajdonosa és üzemeltetője a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség lesz, a működés költségeit pedig a kormány állja.

Köves a bejelentés alkalmával azt mondta: vannak, akik a könnyebb utat, a protestálást, sértődöttséget választják, és vannak, akik együttműködnek. Azt kell nézni, mi jön létre, és nem azt, hogy kik által.

Lázár elment, a Mazsihiszt lenyomják, hamarosan megnyílhat a Sorsok Háza

Schmidt Mária maradt a placcon a nagy vitában, ellenfele nincs, jöhet az avatás.

A múzeum épülete 7,5 milliárd forintból készült el azon a területen, ahonnan deportáló vonatok is útnak indultak, és Raoul Wallenberg mentőakcióinak is színhelye volt. A megnyitás végül azért maradt el, mert a Terror Háza Múzeum főigazgatójának koncepciójával sokan – köztük a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége – nem értett egyet, a miniszterelnökség akkori vezetője, Lázár János pedig melléjük állt.

Az emlékhely történetéről, Schmidt és Lázár konfliktusáról itt írtunk hosszan azután, hogy a politikus a választásokat követően kikerült a képből.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.