Itthon hvg.hu 2018. augusztus. 15. 10:46

Beleolvad a NER-be a Kommentár is

A lapnak a kormánypárthoz lojálisabb szerkesztőgárdája lesz.

Több munkatárssal és szerkesztővel együtt távoznia kellett a Kommentár főszerkesztőjének, Ablonczy Bálintnak – írja az Index. Az eszmetörténeti lapnak a jövőben sokkal „kormánypártibb” szerkesztőgárdája lesz, az új főszerkesztő, Békés Márton szerint a Kommentár

konzervatívabb lesz, mint valaha.

Az új szám augusztus 20-án jelenik meg, a lap Schmidt Mária-interjúval, Lánczi Andrással és L. Simon Lászlóval aktuálpolitikaibb vonalat ígér, mint ami idáig jellemző volt a Kommentárra. A lap az elmúlt időszakban belső ellenzéki szerepbe került, és egyre többet lehetett hallani arról, hogy hamarosan eléri a kormányzati médiaháború. Ez meg is történt: a főszerkesztővel együtt elhagyta a lapot testvére, a történész Ablonczy Balázs és Mike Károly közgazdász is.

Az új főszerkesztő, Békés Márton egyébként a Terror Háza kutatási igazgatója, történész-filozófus. Békés a Magyar Hangnak beszélt az új irányvonalról, azt mondta:

a folyóiratra egy ideje rá sem lehetett ismerni, durván ellenzéki hangvételű cikkek jelentek meg benne, amiket ő így biztosan nem közölt volna le, bár szerinte hasonló cikkeknek a lap vitarovatában lehet helye.

A Kommentárhoz főmunkatársként érkezik két mandineres újságíró, Copf Áron és Veszprémy László Bernát. Új szerkesztő lesz L. Simonon és Lánczin kívül Karácsony András politikai filozófus és Dezső Tamás, az ELTE volt dékánja is.

Ungváry Krisztián történész egy Facebook-bejegyzésben búcsúztatta a lapot. Azt írta: most, hogy "elváltak egymástól a dolgok", legalább meglátjuk, hogy milyen a vegytiszta fideszes történetírás.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.