Itthon hvg.hu/MTI 2018. augusztus. 11. 14:58

"Nagy kultúrharcos volt" - így emlékszik Kerényire a jobboldal

A jobboldalon egyre többen méltatják a 74 évesen elhunyt miniszterelnöki megbízottat.

Életének 75. életévében meghalt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, volt színházigazgató és rendező. Kerényit a Miniszterelnökség saját halottjának tekinti, halálával kapcsolatban pedig többen is megszólaltak a jobboldalon.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta,

Kerényi Imre nagy kultúrharcos volt, aki az évek múlásával egyre tisztábban és világosabban látta, hogy mi a feladata a magyar kultúra értékeinek megőrzése és a magyar kultúra megújítása terén. 

Vidnyánszky a Nemzeti Színház és a Magyar Teátrumi Társaság nevében részvétét fejezte ki a családnak, és azt nyilatkozta, hogy Kerényi jelentős színházi ember volt, akinek meghatározó előadásai mellet a legnagyobb tette az volt, hogy 1981-ben elsőként vitte színre a Csíksomlyói passiót, amely "egy megrázó és nemcsak a színházban, hanem a teljes magyar kultúrában is utat mutató előadás volt". 

A rendező azt mondta, megrendítette, hogy Kerényi Imre nem érhette meg a Csíksomlyói passió augusztus 18-i bemutatóját a csíksomylói nyeregben. Hozzátette: Kerényi Imre halála különös inspirációt ad a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójához.

Bencsik Gábor, a Kerényi által alapított fideszes havilap, a Magyar Krónika főszerkesztője a Facebookon azt írta,

hálás a sorsnak, hogy hat éven át neki dolgozhatott. "Folytatom, amit rám bízott" - ígérte Bencsik Gábor.

Bencsik András, a jobboldali Magyar Demokrata főszerkesztője azt írta posztjában,

Nagy formátumú embert veszítettünk el.

Bencsik szerint Kerényi Imrének még rengeteg dolga lett volna, "tele volt csodálatos tervekkel", színigazgatói és rendezői pályafutását pedig "egy egészen különleges vállalkozással, a magyar kulturális élet felvirágoztatása szándékával koronázta – volna meg, ha közbe nem lép a könyörtelen végzet". A Demokrata főszerkesztője úgy emlékezett Kerényire, hogy iszonyú erővel küzdött a betegségével, de azt magánügyként, szükséges rosszként kezelte, olyan gyengeségnek tekintette, amivel nem kell túl sokat foglalkozni, hiszen vannak sokkal fontosabb dolgok.

"Az ő küldetése véget ért. Nagyszerű életművet hagyott hátra, és egy olyan magatartásmintát, amit jó volt megismerni, és jó volna követni. Büszkén, magabiztosan volt jobboldali és konzervatív, ugyanakkor derűsen kíváncsi az ellenoldal véleményére. Szívesen vitatkozott, de még szívesebben foglalkozott nagyívű tervei valóra váltásával" - írta Bencsik András.

A Fidesz sajtóközleményében azt írja, Kerényi Imre fontos szerepet töltött be a jobboldali értelmiség kulturális életében, illetve a Polgári Körök működésében és megszervezésében. Kiemelik, hogy miniszterelnöki megbízottként a rá mindig jellemző lelkesedéssel, szakértelemmel és lelkiismeretességgel látta el munkáját a kultúra területén:

Halálával pótolhatatlan szakmai és emberi veszteség ért mindnyájunkat.

Az augusztus elseje óta szabadságon lévő Orbán Viktor még nem emlékezett meg Kerényi haláláról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról