Itthon hvg.hu 2017. szeptember. 17. 16:22

Elnézést kért Semjén védegyletének állatkínzásról értekező lapja

Kölyökmacskák, -rókák és hörcsögök kínzását is említő cikk jelent meg a Nimród vadászújságban, a Semjén Zsolt által elnökölt Országos Magyar Vadászati Védegylet kiadványában

 A szerző a kritizált részben a jagdterrierek idomításának "régebbi" módszereit ismertette.

A cikk megjelenése után a párbeszédes Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere jelezte, hogy feljelentést tesz. Most a Nimród magazin szerkesztősége válaszolt a sok felől érkező kritikákra, de – ahogy a Népszava írja – nem tűnik igazán megbánónak.

A főszerkesztő közleményében azt írta, hogy a jagdterrier kiképzése "régen kemény módszereket igényelt, tekintettel a fajta sajátos viselkedésére, vadászati alkalmazhatóságára és rendkívüli bátorságára. A cikk szerzője a régi, német gyakorlatot ismertette, nem tanácsként, ez azonban sajnálatos módon nem eléggé domborodott ki az írásban. Ma már hazánkban ezeket a módszereket nem alkalmazzák."

"A cikk közlése ilyen formában az újság részéről helytelen volt, nem szándékoltan ment át a szűrőn" – írta Zoltán Attila, hozzátéve, hogy "a jövőben a kifogásolható részekhez hasonló anyag nem fog megjelenni a Nimródban, de a múltban sem jelent meg! Mint aktív természetvédők, vadvédők, az állatoknak mindennemű hátrány okozását elítéljük és lapunkban ezt rendszeresen hírdetjük is. Az állatvédelemről szóló törvény rendelkezéseit magunkra nézve kötelezőnek tartjuk."

Megjegyezte a főszerkesztő azt is, hogy a cikkben ismertetett módszertől a leghatározottabban elhatárolódnak a szerkesztőség tagjai, emellett elnézést kért a lap olvasóitól a szerkesztőség nevében.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?