Itthon hvg.hu 2017. június. 02. 07:45

Orbán: Hadüzenet volt Soros véleménycikke a hvg.hu-n

A miniszterelnök hadüzenetnek nevezte Soros György hvg.hu-n megjelent véleménycikkét, amelyben úgy fogalmazott: „csodálom a magyarok bátorságát, amivel szembeszállnak Orbán maffiaállamának szemfényvesztésével és korrupciójával”. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel azt állította: Soros György a vagyonából úgynevezett NGO-k hálózatát hozta létre, ahol sok ezer politikai alkalmazott dolgozik, és az üzletember hitelt ad majd az EU-nak migránsok betelepítéséhez.

„Ez egy hadüzenet, efelől sok kétségünk ne legyen” – fogalmazott a miniszterelnök a közrádió péntek reggeli műsorában Soros György írásával kapcsolatban, amely a hvg.hu véleményrovatában jelent meg csütörtök reggel.

Orbán Viktor szerint Soros György egy pénzügyi spekuláns, aki másokat bajba sodorva sok milliárd dollárt gyűjtött össze, és ezt a pénzt most arra használja, hogy úgynevezett NGO-k (non-governmental organization) hálózatát hozta létre, amelyek nem egyenlőek a magyarországi civil szervezetekkel. A hálózatnál sok ezer politikai alkalmazott dolgozik, és a miniszterelnök úgy véli: egy olyan fontos és jelentős eleme van a magyar közéletnek, amely nem átlátható, ez pedig "a Soros-féle maffiaszerű hálózat" és annak "ügynökszervezetei".

A kormányfő állította: Soros György itthoni támogatói végre akarják hajtani a programját, a migránsok beengedését. Szerinte Botka László MSZP-s polgármester is a támogatók között van, mert le szeretné bontatni a határvédelmi kerítést. Sőt, Soros György az EU-nak is hitelt ad majd migránsok behozatalához – tette hozzá.

Nyelvi nehézségek, kulturális problémák?

Megkérdezték Orbán Viktort a 180 percben arról, hogy szerinte mi fog változni Brüsszelben, ha a magyar kormány letette az asztalra a Nemzeti Konzultációban összegyűjtött aláírásokat. A konzultáció kérdéseihez megfogalmazott állításokat az EU korábban tételesen cáfolta ugyanis.

A miniszterelnök erre azt válaszolta: szerinte egyrészt nyelvi problémák lehetnek az EU és Magyarország között, mert a brüsszeli döntéshozók "egyszerűen nem tudják megérteni" azt a háttéranyagot, amit a magyar kormány kiküldött számukra. Az "Állítsuk meg Brüsszelt!" szlogen mögött az van ugyanis, hogy a magyar kormány nem akarja kiadni a kezéből például az adó- és bérmegállapítási jogot, illetve nem akarja lebontani a határvédelmi kerítést. Kulturális problémák is vannak a két oldal között, és a Nemzeti Konzultáció eredményét Brüsszelnek "a további vitákban való állásfoglalásnak" kellene inkább tekintenie.

Sokk Trump miatt

Donald Trump amerikai elnök magyar idő szerint csütörtök este bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményből. Orbán Viktor erre a péntek reggeli interjúban úgy reagált: "még a sokkhatás alatt vagyok".

Magyarország álláspontja az, hogy a klímaváltozás létezik, veszélyes és globális természetű, a vele szembeni fellépés globális szintű cselekvést igényel. Donald Trump döntése mindezzel ellentétes – jelentette ki.

"Donald Trump elhatározásának következményein még 'gondolkodni' kell" – tette hozzá.

Ilyen színes NATO-csúcs még nem volt

"Ne legyen cinikus" – szólt vissza Orbán a műsorvezetőnek arra a kérdésére, szerinte mi történt a legutóbbi, brüsszeli NATO-csúcson azon kívül, hogy mindenki megnézte közelről Donald Trump amerikai elnököt.

A miniszterelnök szerint sokan valóban most találkoztak először a januárban hivatalba lépett új amerikai elnökkel, és megismerhették Trump terveit.

Nem csalódtak, azt kapták, amit vártak, egy tőről metszett amerikait, aki a vállalkozók szigorú, huzatos világából érkezett, és a saját gondolatait nem engedi eltéríteni a saját vágányáról – fogalmazott. Orbán Viktor hozzátette: nem ehhez vagyunk szokva, ilyen színes NATO-csúcs még nem volt, végre van egy egyenesen beszélő nyílt ember, akivel bizonyos kérdésekben egyetértenek, például a terrorizmus elleni harc ügyében, és bizonyos kérdésekben nem, például a klímapolitika ügyében.

Majd az asszonyok eldöntik, mit akarnak

Felvetették az interjúban, hogy mi értelme van a kormány keményvonalas családpolitikájának, ha alapvetően a nők maguk döntenek arról, szülnek-e, és ha igen, mikor.

Az asszonyok döntik el úgyis, hogy mi lesz – értett egyet Orbán Viktor, de megjegyezte: szerinte a magyar asszonyok egyetértenek velük, hogy "ha van gyerek, van jövő", illetve "ha van magyar gyerek, van magyar jövő".

A döntés jogát nem szabad elvenni, de vannak Európában családbarát illetve "családközömbös" kormányok, és ők családbarát országgá akarják alakítani Magyarországot. Reményeik szerint a népességfogyás okozta romló tendenciát 2025 és 2030 lehet megállítani, és majd csak utána jöhetne javulás. "De az is lehet, túl van már azon az időszakon, amikor ön még interjúkat fog velem készíteni" – zárta a beszélgetést a miniszterelnök a műsorvezető felé fordulva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról