2017. március. 09. 19:08 MTI Utolsó frissítés: 2017. március. 09. 19:11 Itthon

Gyógyszergyári mérgezés: enyhítették két ember büntetését Debrecenben

A TEVA debreceni gyárában négy éve nitrogénmérgezést kapott két munkás, mert nem voltak megfelelő védőeszközeik. Az ügy négy vádlottja pénzbüntetést kapott.

A Debreceni Törvényszék 480 ezer és 400 ezer forint pénzbüntetésre enyhítette csütörtökön a debreceni gyógyszergyári mérgezés két vádlottjának büntetését. A Debreceni Járásbíróság tavaly februárban foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek őket. Mindketten húszhavi részletben fizethetik meg a büntetést, ha nem fizetnek, fogházba kell menniük. A törvényszék egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az elsőfokú bíróság foglalkozás még négy vádlottat mondott ki bűnösnek az ügyben. Hárman 330 ezertől 600 ezer forintig terjedő pénzbüntetést kaptak, a negyediket a bíróság két évre próbára bocsátotta. Két vádlott esetében az ítélet már első fokon jogerőre emelkedett.

2013. január 18-án rosszul lett és nitrogénmérgezés miatt kórházba került a debreceni TEVA gyógyszergyárban két külső karbantartó. Egyikük leereszkedett egy tartályba, rosszul lett, ezért utána ment a társa, de ő is rosszul lett, tűzoltók emelték ki őket. Az egyik - 55 éves - férfit újraélesztették, 30 éves társa könnyű sérülést szenvedett.

A bíróság megállapította, hogy a feladat biztonságos elvégzéséhez nem voltak meg az előírt felszerelések, pedig a gyógyszergyárral kötött megállapodás szerint a cégnek kellett volna biztosítania a munkavédelmi eszközöket és berendezéseket. A vádlottak tudtak erről, mégis elrendelték, illetve védőeszközök nélkül megkezdték a munkát.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.