Itthon MTI 2016. november. 21. 14:42

Orbán Szerbiában is migránsozott

A migráció olyan ügy, amelyben nem lehet viccelni, hibázni, tévedni, átgondolatlanul engedményeket tenni, mert azt később nem lehet kijavítani – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Nisben, a magyar-szerb kormányzati csúcs alkalmával tartott sajtótájékoztatón.

Ahova tömegével érkeznek a migránsok, ott az élet megváltozik, és" a gyerekeink, unokáink azt kérdezik majd, hogy miért engedtük, hogy megváltozzanak az országaink, a kultúrájuk, etnikai összetételük, és miért engedtük, hogy rosszabbá váljanak, mint voltak" – fogalmazott Nisben a kormányfő.

Orbán Viktor kiemelte: együtt érez a migránsokkal, áldozatnak tekinti őket, akiket a saját országaik rossz kormányai, az embercsempészek és az elhibázott európai behívó politika egyszerre csapott be, de szerinte nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni, ahol szükség van rá.

Magyarország nyitva áll minden szerb ember előtt, aki dolgozni, kereskedni, beruházni vagy csak meglátogatni akarja, minden szerbet szívesen lát. A migráció viszont teljesen más téma, amelyben ha egyszer hibázik az ember, nem tudja kijavítani – magyarázta.

Úgy látja: ha egyszer a migránsok azt gondolják, hogy Magyarország célország lehet, ahova törvénytelenül, ellenőrzés nélkül, a jobb élet reményében korlátlanul jöhetnek, már nem fognak elmenni többet. Hozzátette: Magyarország mindent megtesz, hogy mindenki visszatérhessen a saját hazájába, és jogszerűtlenül, a törvényeket megsértve senki nem léphet be vagy tartózkodhat az országban. Nem fogadjuk el azt sem, hogy Brüsszelből mondják meg, kik éljenek az országban, ennek a mi döntésünknek kell lennie – hangsúlyozta.

Hirdetés
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.