Itthon hvg.hu 2016. március. 18. 10:25

Hova járnak iskolába az itt rekedt menekült fiatalok?

A kísérő nélkül érkezett menekült fiatalok akár évekre is Magyarországon ragadhatnak még akkor is, ha a családjuk Nyugat-Európában él. Az integrációjukért sokat tesznek a velük foglalkozó iskolák, de kevés támogatást kapnak az államtól.

Bár alázatos munkát végeznek a menekült fiatalokat oktató iskolák és az őket segítő civil szervezetek, a tapasztalatok szerint mindössze a diákok 20 százaléka megy végig sikeres magyarországi integráción - írja az Eduline. A többségük amint megteheti, elhagyja az országot, valamint egyszerűen lemorzsolódik a tanulmányai során.

"Az, hogy ők itt vannak, az elsősorban kényszer” – mondta Hublik Ildikó, a menekültek oktatásában élen járó budapesti Than Károly középiskola szakmai vezetője. Az iskola növendéke volt Darius is, akit tavaly a sikeres integráció példájaként mutatott be az ENSZ menekültügyi főbiztossága. A diákok többsége viszont egyszerűen itt ragadt, miközben eredeti céljuk a nyugati országok lettek volna, sokuknak már a családja is ott él, de rendkívül lassú a családegyesítési folyamat, ami türelmetlenséget és feszültséget eredményez a fiatalokban.

A kísérő nélkül érkező fiatalkorú menekülteket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal leginkább csak szálláshelyet jelöl ki Fóton vagy Bicskén, a gyermekvédelem által kijelölt gyámok pedig nincsenek napi kapcsolatban a fiatalokkal, így a családi környezet hiányát csak mérsékelten tudják pótolni. Az iskolák nem kapnak kielégítő anyagi és szakmai támogatást az államtól, a jogszabályok üresek, az állam sem tartatja be megfelelően. A legnagyobb hiányosság, hogy a rendszerben nagyon kevés az ösztönző tényező, így a menekült diákok jelentős része perspektíva nélkül fejezi be a képzéseket.

A Than Károly középiskolához hasonló iskolák önmagukban sokat tesznek, de egyedül kevesek ahhoz, hogy egy sikeres integrációt valósítsanak meg. Ha így marad a rendszer, nehezen lesz elkerülhető az első generációs menekültek szociális és társadalmi leszakadása.

További részletek az Eduline-on!

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.