Itthon MTI/hvg.hu 2016. január. 01. 11:38

Tudja, mi lett az év hala?

Téved, ha azt hiszi, hogy a rántott ponty.

Lezárult a Magyar Haltani Társaság októberben indított közönségszavazása, amelyen - a korábbi évekhez hasonlóan - most is három jelölt versengett az év hala címért. A társaság honlapjára beérkezett 6364 szavazatnak több mint felével (58 százalék) a compó lett a 2016-os év hala, jócskán megelőzve a második helyen végzett selymes durbincsot (24 százalék) és a harmadik helyezett márnát (18 százalék).

A Magyar Haltani Társaság weboldalán egy remek fotó is látható az év haláról, melyet haldoktornak is neveznek. A sérült halak sebei állítólag gyorsabban gyógyulnak, ha hozzádörgölődznek, emiatt ragadt rá ez az elnevezés. Kedvelt élőhelyei a növényekkel gazdagon benőtt sekély tavak és mocsarak. Hajdan gazdag állományai éltek a Kárpát-medencében, ám a pangó vizek eltűnésével a számuk megritkult. A Tisza-tó egyes részein most gyarapodóban van. A húsa ízletes, főleg Nyugat-Európában értékes áru.

2015-ben a kecsege, 2014-ben a magyar bucó nyerte ugyanezt a választást.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?