Itthon MTI 2015. augusztus. 25. 20:22

A menekültek megértéséről tájékoztattak az M1-en

A közszolgálati csatorna megszólaltatott egy pszichológust, aki szerint a migránsok legjobb segítői azok közül kerülnek ki, akiknek van kapcsolata a menekültek kultúrájával. Az eltérő értékrendben felnőtt embereknek nehéz megérteniük egymás jelzéseit, könnyen félreérthetik egymást - mondta Rosta Teodóra.

Nagyon nehéz segíteni a más kultúrkörből jövő embereknek; a migránsok legjobb segítői ezért azok közül kerülnek ki, akiknek személyes kapcsolata van a menekültek kultúrájával - erről Rosta Teodóra pszichológus beszélt az M1-en kedd este.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az eltérő kultúrában, értékrendben felnőtt embereknek nehéz megérteniük egymás jelzéseit, és könnyen félreérthetik egymás kommunikációját.

A pszichológus szerint a menekültek kultúráját ismerők a legjobb "tolmácsok", ezért az ő közvetítésükkel lehet megérthetővé és befogadhatóvá tenni, amit a migránsok és az őket segítők, velük kapcsolatba kerülők egymással közölni akarnak.

Túry Gergely

Rosta Teodóra szerint vannak olyan helyzetek, amikor nincs jó megoldás, amikor mérlegelni és dönteni kell egy rosszabb és még rosszabb megoldás között, így például életveszély esetén egy segítőnek vagy orvosnak adott esetben "át kell lépni helyzeteken, értékeken".

A szakember szerint a különböző kultúrkörből jövőknek ki kell alakítaniuk egymás között egyfajta együttműködést, meg kell tanulniuk megérteni egymást.

Arról is beszélt, hogy az Európába vándorlók tömegét látva az emberek egyszerre kétféleképpen éreznek és reagálnak. Így az emberekből "egyéni szinten" sajnálatot, szomorúságot, együttérzést vált ki, amikor például a Keleti pályaudvarnál látják az ott tartózkodó embereket, ugyanakkor "állampolgárként" másképp reagálnak, látva hogy "gyakorlatilag kezelhetetlenné válik a probléma".

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.