Itthon Unyatyinszki György 2015. április. 01. 11:50

Hogyan adott az állam pénzt a Radnóti-hagyaték visszavásárlására?

A kormány kapkodása következtében a Petőfi Irodalmi Múzeum került kínos helyzetbe: nem a törvénynek megfelelően vásárolt meg ugyanis két tételt a Radnóti-örökösök megbízásából árverésre kínált műtárgyak közül. Az állami elővásárlási jogról szóló törvény semmibevétele magánszemélyeket károsított meg, az így megszerzett műtárgyaktól akár el is búcsúzhat a nagyközönség.

Tavaly november végén nagy hisztériát keltett a Bors cikke, amely a Radnóti-örökség elherdálásáról vizionált, miután kiderült, könyveket árvereznek el a költő Gyarmati Fannival közös újlipótvárosi lakásából az özvegy halála után.

Hiába figyelmeztettek a hagyaték megbízott kezelői, Ferencz Győző irodalomtörténész és Endrényi Krisztina, a család ügyvédje, hogy mindaz, ami a nyilvánosság számára érték (kéziratok, levelek, dokumentumok, fényképek), már az MTA Kézirattárában van, elkezdődött egy rosszízű kampány az érvényes végrendelet felülírására, amiben a politika is megtette tétjeit.

Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni pesti lakásában, 2012. szeptember 4-én

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi politikusa például felvetette, hogy mivel a Pozsonyi úti lakásban „minden személyes tárgy, emlék és bútor az eredeti állapotban van, így minden lehetőség adott volna egy Radnóti-emlékmúzeum kialakítására”.

Egy hasonló kezdeményezés a LMP részéről már az októberi önkormányzati választások előtt is felmerült, nem törődve azzal, hogy Gyarmati a végrendeletében a bútorokat már az önkormányzatra hagyta, és hogy a kerület az általános örökös jóváhagyásával állandó emlékhelyet kívánt felállítani a Radnóti Művelődési Házban (RaM) a házaspár eredeti bútoraiból, tárgyaiból, könyveiből.

Elátkozott kormányhatározat

A nagy visszhangot kapott novemberi felhorgadás közvetlen oka egy december 5-i árverés volt, melyen a családi könyvtár 28 kötete került kalapács alá, többségben a költőnek és Fanninak dedikált művek, például Zelk Zoltántól vagy Pilinszky Jánostól. A lap ezen kívül azt is megtudta, hogy Szegeden már korábban volt egy aukció, ahol huszonhat kötet került gyűjtőkhöz „Radnóti könyvtárából”. Arról a Bors nem is értesült, hogy az Arte Galériában november 30-án több olyan műtárgyat is árverésre bocsátottak, melyek korábban a Pozsonyi úti lakás tartozékai voltak.

A kormány a kibontakozó széles körű felháborodást érzékelve gyorsan lépett: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter indítványára 2014. november 26-án kormányhatározat született „a magyar irodalmi és történelmi örökség részét képező ingóságoknak, valamint kiállító ingatlannak” a megvásárlása céljából, amire azonnal hatállyal 50 millió forintot különítettek el a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalék terhére. Az akvizíciók lebonyolításával a kormány a kedvezményezettet, a Petőfi Irodalmi Múzeumot (PIM) bízta meg.

Radnóti Miklós és Fanni

Mint megtudtuk, a nagy sietségben megfeledkeztek arról, hogy az örökségvédelem területén az elmúlt években rengeteg jogszabály módosult, aminek eredményeképp a védettnek nyilvánított (az állam számára ténylegesen értékes) műtárgyak elővásárlási joggal történő megvásárlására csak a Forster Gyula Örökségvédelmi Központnak (FGYÖK) lett jogosultsága. A közgyűjtemények ugyan megjelenhettek árveréseken, de mivel erre nem kaptak külön pénzt, nemigen lehetett ilyen aktivitásuk. (Úgy tudjuk, a PIM még Gyarmati Fanni életében ezért sem tudott ígéretet tenni sem a lakás megvásárlására, sem egy emlékszoba kialakítására a múzeumban – a szerk.)

A kormány a Radnóti-örökség felvásárlására adott 50 milliójának értékét jelzi, hogy tavaly a Forster Központ forrásai mindössze 52 millió forint értékű műtárgyvásárlásra voltak elegendőek – ennyiből tudta az állami közgyűjteményeket gyarapítani. (Ezen a ponton érdemes beidézni, hogy a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár-programjában 2018-ig 30 milliárd forintos kerettel gazdálkodik, igaz, az ebben a programban megvásárolt műtárgyakat az MNB bármikor eladhatja, és a tevékenység során keletkezett hasznot Matolcsy György szerint nem is tekintik közpénznek – a szerk.)

Pórul járt licitálók

Az Arte Galériában a PIM november 30-án két műtárgyat is az állami elővásárlási jog érvényesítésével szerzett meg – a hatályos törvényen átlépve, jogszerűtlenül. Az egyik kép Beck Judit, Radnóti egykori szeretője Két önarckép című műve volt, ami 1941-ben készült, és amit a költőnek ajánlott („Miklós születésnapjára Judit”), a másik pedig Czupf Imre Téli táj házakkal című alkotása 1934-ből, amit szintén a költőnek dedikált a művész.

Az elővásárlási jog érvényesítése egy aukción a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a közgyűjtemények megbízottja a licitben nem vesz részt, hanem a leütés után jelzi, hogy a megállapított áron az állam igényt tart a műtárgyra. Ez azoknak a magánszemélyeknek kellemetlen, akik a leütést követően még abban a hitben voltak, hogy ők vihetik haza az alkotásokat.

Érdeklődők nézik a Radnóti Miklós-emlékszobát az átadóünnepség napján a főváros XIII. kerületében, a RaM - Radnóti Miklós Művelődési Központban

Az Arte Galériában Csorba Csilla, a PIM igazgatója hiába állt fel és jelezte jóhiszeműen, hogy a Forster Gyula Központ nevében megvásárolja a képeket, erre nem volt törvényi felhatalmazása, és a költségeket is a PIM állta az Emmi minisztériumi költségvetéséből, nem a Forster. Ugyanezen az árverésen egyébként a PIM észlelhette, hogy nem teljesen szabályosan jártak el, mert több műtárgyat már úgy vásárolt meg, hogy egyszerűen beszállt a licitbe – ezzel törvényt nem sértett, igaz, maga emelte az árat, és ezzel a közpénzek felhasználása szempontjából nem járt el a lehető legoptimálisabban. Amikor felvetettük, hogy a múzeum törvénytelenül vásárolhatott, Csorba Csilla csak annyit kérdezett vissza: „Akkor most adjuk vissza?” A PIM a december 5-i Központi Antikváriumban zajlott árverésen is részt vett, az itteni vásárlásokkal együtt eddig összesen 4 millió forintot költött a rendelkezésre bocsátott 50 millióból. (Lásd erről keretes írásunk.)

Közös megegyezés?

Az ügynek a megkérdezett aukciósházi szakemberek szerint a továbbiakban kétféle kifutása lehet. Egyrészt azok a magánszemélyek, akik elől a PIM elvitte a műtárgyakat, pert indíthatnak a műtárgyak átadásáért. A másik lehetőség, hogy újra aukcióra bocsájtják a műtárgyakat, azonban ez azzal is jár, hogy a vélhető nagyobb érdeklődés miatt jóval magasabb áron kelhetnek el, azaz lehet, hogy az állam nem tudja vállalni a leütési árat. A közpénzek elköltése szempontjából az lehet a legszerencsésebb, ha elkerüli az állam az újabb árverést, és megegyezik a magánszemélyekkel.

Az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozó törvényi helyen – tanulva az esetből – azóta lazítottak, és 2015. január 1-től a Forster Központ engedélyével más intézmény is vásárolhat elővásárlással. Ezzel egyébként egy korábbi gyakorlathoz tér vissza az államigazgatás, tekintve, hogy az örökségvédelmi törvény átírása előtt a közgyűjteményeknek megvolt ez a lehetőségük. Ez az adott ügyben már eső utáni köpönyegnek tűnk, ugyanakkor a későbbiekben mások még hálásnak lesznek ezért a PIM-nek. Egyébként még a Radnóti-hagyaték további részei is kalapács alá kerülnek: ha jól tudjuk, júniusban lesz a következő licit. Arról viszont semmi információnk nincs, hogy a fennmaradó összegből az állam megkísérli-e megvásárolni az örökösöktől az emlékszobának kinézett Pozsonyi úti lakást.

Bevásárlócédula
A PIM eddig négymillió forint értékben vásárolt tárgyakat a Radnóti–Gyarmati-hagyatékból. Az Arte Galériában az elővásárlási jogra hivatkozva jutott hozzá Beck Judit és Czumpf Imre egy-egy festményéhez: a Két önarcképért 550 ezret, a Téli táj házakkal című festményért pedig 140 ezret fizetett. Vett még négy védetté nyilvánított műtárgyat, melyekre nyíltan licitált (Dési Huber István: Önarckép,  65.000 Ft; Dési Huber István: Templom,  260.000 Ft; Dési Huber István: Tájkép,  400.000 Ft; Fenyves Sándor: Két férfialak, 140.000 Ft) Ezeken kívül sikerrel licitált még olyan műalkotásokra is, melyek nem voltak védetté nyilvánítva. (Lesznai Anna: Beszélgetők , 220.000 Ft; Ismeretlen: Lovas alak, kerámia, 30.000 Ft; Lossonczy Tamás: Áramlás, 160.000 Ft). A PIM aktív volt a Központi Antikvárium december 5-i árverésén is, ahol összesen 2 millió forintot költött olyan dedikált könyvekre, melyek szintén a Radnóti–Gyarmati-lakásból kerültek kalapács alá – ezek iktatása még folyamatban van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám - Ballai Vince 2021. március. 08. 20:00

Tiszta beszéddel kezelhették volna az oltási baklövést, csak épp ez nem az a kormány

Különösebb károk nélkül beismerhette volna a tömeges oltás főpróbáján keletkezett hibát a kormányzat, de a maszatolós kommunikációval csak rontott a helyzeten. Bőhm Kornél kríziskommunikációs szakember szerint a hétvégi káosz paradox módon még javíthat is az oltási kedven, de az államba vetett bizalmon inkább rontott.