2014. november. 02. 11:22 MTI Utolsó frissítés: 2014. november. 02. 11:24 Itthon

Nem mindenhol kell még leszedni a választási plakátokat

Azokon a településeken, ahol meg kell ismételni az október 12-ei önkormányzati választást, kint maradhatnak a választási plakátok. Ezeken a helyeken nem érvényes a plakáteltávolításra vonatkozó szabályozás, mivel még tart a kampányidőszak.

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek november 11-éig, tehát a szavazásnap utáni 30 napon belül kell leszedniük a kampány időszakában elhelyezett plakátjaikat. Ez az előírás nem vonatkozik azonban az "újrázó" településekre, ahol jogszabálysértés miatt meg kell ismételni a szavazást.

A Nemzeti Választási Iroda jelenlegi adatai szerint 11 települést érint valamilyen (képviselői, polgármesteri, megyei közgyűlési) megismételt önkormányzati választás: Baksot, Pécset, Sumonyt, Ózdot, a főváros XVIII. kerületét, Győrt, Recsket, Jászkisért, Cserhátszentivánt, Látrányt és Szekszárdot.

A megismételt szavazásokat november 9-ére tűzték ki a helyi választási bizottságok. Ez azt jelenti, hogy ezeken a településeken még tart a kampányidőszak, egészen a szavazás napjáig.

A többi településen azonban - azokon is, ahol időközi választást kell tartani - a választási plakátokat el kell távolítani november 11-éig.

A választási törvény szerint a plakátokat azoknak kell eltávolítaniuk, akik azokat kihelyezték, vagy akinek az érdekében elhelyezték őket.

Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő után maguk is eltávolíttathatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.