Itthon hvg.hu 2014. február. 15. 20:37

Orbán verssel, más személyes üzenettel: Radnóti özvegyétől búcsúztak politikusaink a Facebookon

Több vezető politikus is megemlékezett Radnóti Miklós 102 éves korában elhunyt özvegyének, Gyarmati Fanninak a haláláról.

Gyarmati Fannit életének 102. évében, szombat hajnalban érte a halál. Radnóti Miklós özvegyét a kerület saját halottjának tekinti, a kormány közleményben búcsúzott tőle.
Vezető politikusaink is megemlékeztek jobbára saját Facebook oldalukon.

Gyurcsány Ferenc például ezt írta: „Elhunyt Radnóti Miklós felesége. Hetven évvel férje elvesztése után ment utána - a holokauszt évfordulóján. Fifi néni a soha fel nem dolgozható tragédia után őrzött szerelem szimbóluma volt. Ha van odafent, remélem, már újra megölelték egymást élete párjával, a halhatatlan költővel”.

Bajnai Gordon: „Elment a magyar irodalom leghűségesebb hitvese, Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós özvegye. Nyugodj békében, Fifi néni!”

Mesterházy Attila: „Búcsúznunk kell Fifi nénitől, a 102 éves korában elhunyt Gyarmati Fannitól, Radnóti Miklós özvegyétől”.

Sokan búcsúznak tőle

Fodor Gábor így búcsúzott: „2014. február 15-én, 102 éves korában elhunyt Gyarmati Fanni. Ez a kislánykori képe. A fotó azért rongálódott meg, mert Radnóti Miklós zsebében találták meg az abdai tömegsírban, másfél évvel a költő halála után. Radnóti magánál tartotta még Fanni egy felnőttkori képét, két tőle kapott levelezőlapot és egy levelet is. Az utolsót néhány héttel a férj halála előtt adta fel Fanni, és egy általa írt imádságot tartalmaz:

Édes Istenem, nem bírom ezt a szorongást. Segítsd meg őt, légy vele, hogy világos, tiszta legyen a feje és mindenre tudjon felelni. Segítsd meg őt, Te tudod mennyit kínlódott szegény, ne engedd, hogy baja történjék. Légy velünk, bár tudom, hogy bűnös vagyok, ő nem, soha, de én oly sokszor vagyok kemény és bántó az emberekhez, bár a legfőbb parancsnak tartom, hogy szeresd felebarátodat. De azt hiszem, azért van ez, mert sokszor és annyiszor ért már bántalom engem is. De ő jóságos. Ő még soha senkinek nem vétett az ő szívében és agyában rend van és nagyon vigyázz Rá, Istenem!

Orbán Viktor Radnóti Miklós „Két karodban” című versének részletével búcsúzott: "Két karodban nem ijeszt majd/a halál nagy/csöndje sem./Két karodban a halálon,/mint egy álmon/átesem."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról