2014. január. 02. 19:25 hvg.hu Utolsó frissítés: 2014. január. 02. 19:26 Itthon

A rendszerváltás óta nem történt ilyesmi a Városligeti Műjégpályán

Példátlan az MTI adatbázisa szerint, hogy szezon közepén több napra bezárjon a Városligeti Műjégpálya - írja az Index. A 444.hu által megszólaltatott, neve elhallgatását kérő szakértő szerint akkora a baj, hogy azt csak a teljes csőrendszer felszedésével lehetne orvosolni. A kivitelezést egykor vállaló Hérosz Zrt. már felszámolás alatt áll.

Habár a 2013-as év utolsó napjai valóban szokatlanul melegek voltak, arra, hogy a Városligeti Műjégpálya a szezon közepén több napra bezárjon, a rendszeváltás óta nem volt példa – írja az Index, miután utánanéztek a kérdésnek a híreket 1988-ig visszamenőleg őrző MTI archívumában.

1996-ban például olyannyira nem volt akadály a 10 fok, hogy ilyen hőmérséklet mellett nyitották a szezont november 5-én - írja a lap.

Mint ismeretes, a Városligeti Műjégpályát december 30-án vastagon ellepte a víz, ezért másnap bezártak, és csak január 2-án nyitottak ki újra.

Közleményükben a "decemberi hosszantartó szokatlan melegre" hivatkoztak, ami ugyan valóban fennállt, de a legmagasabb napi hőmérséklet nem volt extrém magas: az Európai Meteorológiai Szolgálat archívuma szerint december 30-án 8 és 9, szilveszterkor pedig 4 és 5 fok között volt a napi maximum.

Egy a 444.hu-nak névtelenül nyilatkozó szakértő szerint a 4,7 milliárdos keretből mindössze 500 milliót fordítottak a hűtési rendszer koszerűsítésére, ami irreálisan kevés, ennek körülbelül a kétszereséből lehetett volna jól működő rendszert építeni. A szakember szerint a probléma az lehet, hogy az eredetileg kilencezer négyzetméteres felületet tovább növelték a hokipályával együtt több mint 15 ezer négyzetméterre, amit már nem bírnak el a gépek.

Ezt a szakember szerint csak a teljes csőrendszer felszedésével és cseréjével lehetne orvosolni. A kivitelezést egykor vállaló Hérosz Zrt.-t azonban hiába keresték, mert a cég már felszámolás alatt áll.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.