2013. július. 23. 08:56 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. július. 23. 11:23 Itthon

Eduline: kibabráltak a mesterképzésre jelentkezőkkel

Négy hónappal a jelentkezési határidő után módosított a mesterszakos felvételi szabályain az Emberi Erőforrások Minisztériuma – az új, átmeneti szabályok szerint 2016-ig azok is jelentkezhetnek MA- és MSc-szakra, akik koruk miatt nyelvvizsga nélkül kapták meg alapszakos diplomájukat. A könnyítésnek az érintettek örülnek, a késlekedés miatt azonban a legtöbben lemaradtak az idei felvételiről – írja az Eduline.

"Az első meglepetés akkor ért, amikor februárban olvastam a felvi.hu-n, hogy nyelvvizsga nélkül nem jelentkezhetek mesterszakra. Hihetetlen: a diplomához nem kell (40 éves múltam), de a jelentkezéshez igen. Érdeklődtem az egyetemen, ott azzal biztattak, hogy lesz egy új jogszabály, amely megoldja majd a kérdést. A módosítás azonban csak múlt hétfőn, négy hónappal a jelentkezési határidő után, másfél héttel a ponthatárok kihirdetése előtt jelent meg" – írta az Eduline egyik olvasója, aki a bizonytalan helyzet ellenére elküldte jelentkezési lapját, most pedig a szerdai ponthatárhúzást várja.

Nem mindenki döntött így, az egyetemek és főiskolák felvételi osztályain ugyanis – a hatályos jogszabálynak megfelelően – minden felvételizőnek azt a tájékoztatást adták februárban, hogy az idén már csak azok jelentkezhettek mesterképzésre, akiknek van legalább egy C típusú, középfokú nyelvvizsgájuk.

A követelmény azoknak nem okoz gondot, akik az elmúlt években szerezték meg BA- vagy BSc-oklevelüket, nekik ugyanis ehhez először nyelvvizsgát kellett tenniük – viszont más a helyzet azokkal, akiket koruk vagy egyéb ok miatt nem köteleztek a nyelvvizsga bemutatására. Közülük sokan az idén azért nem döntöttek a továbbtanulás mellett, mert azt hitték, esélyük sincs bekerülni mesterszakra. Pedig lett volna, csak ez négy hónappal a jelentkezési határidő után derült ki – írja a lap.

A teljes cikket az Eduline-on olvashatja.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.