Figyelmeztetik a medvehagymát gyűjtőket
Védik a medvehagymát a mértéktelen gyűjtéstől a természetvédők és az erdészek: a gyógyhatásairól ismert növény gasztronómiai különlegességgé vált az utóbbi években, ezért egyre többen szedik, de csak mértékkel és engedély birtokában lehet gyűjteni. A természetvédelmi őrök ezekben a hetekben fokozottan figyelik a medvehagymás területeket és figyelmeztetik a gyűjtőket a korlátozásokra.
A természetvédelmi területeken csak a területileg illetékes környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi felügyelőség engedélyével lehet gyűjteni a medvehagymát, és ezt a törvényt az utóbbi években muszáj szigorúbban betartatni, mert míg korábban a helyiek a napi szükségleteiknek megfelelő mennyiséget szedték, mára kereskedelmi mennyiséget is gyűjtenek – mondta Fischer József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetője.
Tapasztalataik szerint előfordul, hogy a medvehagymát brutális módszerekkel, sarlóval szedik vagy kitépik tövestül, ami gyéríti a meglévő telepeket. A természetvédelmi őrszolgálat ezért ezekben a hetekben fokozottan figyel a medvehagymás területekre és figyelmeztetik a gyűjtőket a gyűjtés korlátaira.
A medvehagymát sokszor összetévesztik a gyöngyvirággal, utóbbi növény mérgező – hívta fel a figyelmet a természetvédelmi szakember.
A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény értelmében állami erdőben (nem védett területen) mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagymalevelet is – gyűjthet külön engedély nélkül – idézte fel Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója.
Szerinte az erdészetnek nem érdeke, hogy a medvehagyma eltűnjön az erdeiből, ezért a gyűjtési szezonban ellenőrzik a medvehagymás területeket.
Engedély nélkül egy nap két kiló medvehagymát gyűjthet egy ember. Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti; néhányan vásároltak is ilyet a Bakonyerdőtől – közölte a vezérigazgató. Megjegyezte, amióta a gasztronómia felkapta az ízletes medvehagymát, sokkal többet gyűjtenek belőle az erdőkben.