2012. szeptember. 18. 15:28 MTI Utolsó frissítés: 2012. szeptember. 18. 15:24 Itthon

VM: a magyar pálinkának nincs köze a cseh alkoholbotrányhoz

Semmilyen formában nem hozható összefüggésbe a magyar pálinkával az a metilalkohol szennyezett szesz, amely miatt több mint húszan haltak meg a napokban Csehországban, és Lengyelországban is vannak áldozatok – közölte kedden a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Magyarországon előállított, illetve forgalomba hozott pálinkák szigorú élelmiszer-biztonsági előírások alapján, ellenőrzött körülmények között készülnek, fogyasztásuk biztonságos – olvasható a tárca közleményében.

A "pálinka" és a "törkölypálinka" fogalmát az Európai Unió eredetvédelmi rendelete határozza meg, amely szerint a pálinka olyan gyümölcspárlat, amelyet Magyarországon termett nemes és vadgyümölcsből, szőlő törkölyből, illetve aszú szőlő törkölyből készítettek. A cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték – tették hozzá.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint egyelőre nincs információ arról, hogy Magyarországra is került volna a mérgező szeszes italokból. Közzétettek ugyanakkor egy listát a cseh egészségügyi minisztérium adatai alapján, az erről származó termékeket csak fokozott óvatossággal szabad fogyasztani. Itthon nincs alkoholtilalom.

Csehországban az utóbbi tíz napban 21-re emelkedett a metil-alkohol-mérgezésben meghaltak száma, és a hétfő reggeli adatok szerint további 38 embert súlyos állapotban kórházban ápolnak. Lengyelországban hárman haltak meg metilalkohol-mérgezés miatt az elmúlt 15 napban a hétfői adatok szerint.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?