Múlt hétvégén megkezdődött a magyar dinnyeszezon: legalább száz forint lesz a magyar dinnye kilója, a sok napsütés miatt azonban igazán jó termésre számíthatunk.
Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke a Győr24-nek elmondta, a termőterület ugyan csökkent, ám a hozam ennek ellenére megnőtt. Ötezer hektárnyi területen közel 150 ezer dinnye termett Magyarországon az idei szezonban.
„A multik, a kormány és a termelők közös megállapodása alapján a magyar dinnyét minimum 100 forintos áron lehet értékesíteni, így a gazdák nyeresége is megmarad” – mondta, száz forint alá tehát sehol sem vihetik a gyümölcs árát.
Simonka szerint a jó dinnye kiválasztásához a gyümölcs csumáját kell megnézni, amennyiben zöld, akkor a termés friss, nemrég szedték, ám ha el van száradva, akkor több mint egyhetes is lehet, s ezzel megnő annak kockázata, hogy a minősége is megromlott.
A magyar dinnye ismertető jele, hogy inkább gömbölyű, semmint hosszúkás, mint néhány küldöldről importált társa. A magyar terméseken a dinnyeszövetség emblémája, egy kis zöld pipa is megtalálható. Ha a felsorolt intő jeleket figyelembe vesszük, biztos, hogy jó minőségű magyar dinnye kerül az asztalra.