Itthon hvg.hu 2012. július. 09. 19:35

Így válasszon jó magyar dinnyét

Múlt hétvégén megkezdődött a magyar dinnyeszezon: legalább száz forint lesz a magyar dinnye kilója, a sok napsütés miatt azonban igazán jó termésre számíthatunk.

Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke a Győr24-nek elmondta, a termőterület ugyan csökkent, ám a hozam ennek ellenére megnőtt. Ötezer hektárnyi területen közel 150 ezer dinnye termett Magyarországon az idei szezonban.

„A multik, a kormány és a termelők közös megállapodása alapján a magyar dinnyét minimum 100 forintos áron lehet értékesíteni, így a gazdák nyeresége is megmarad” – mondta, száz forint alá tehát sehol sem vihetik a gyümölcs árát.

Simonka szerint a jó dinnye kiválasztásához a gyümölcs csumáját kell megnézni, amennyiben zöld, akkor a termés friss, nemrég szedték, ám ha el van száradva, akkor több mint egyhetes is lehet, s ezzel megnő annak kockázata, hogy a minősége is megromlott.

MTI / Kovács Tamás

A magyar dinnye ismertető jele, hogy inkább gömbölyű, semmint hosszúkás, mint néhány küldöldről importált társa. A magyar terméseken a dinnyeszövetség emblémája, egy kis zöld pipa is megtalálható. Ha a felsorolt intő jeleket figyelembe vesszük, biztos, hogy jó minőségű magyar dinnye kerül az asztalra.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?