2011. december. 22. 12:36 MTI Utolsó frissítés: 2011. december. 22. 12:35 Itthon

Orbán, Matolcsy, Szijjártó és Varga leült a szakszervezetekkel

Munkavállalói és munkaadói érdekképviseletekkel egyeztet csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, a megbeszélésen az MTI információi szerint a jövő évi bérkompenzációról lesz szó.

A délben kezdődött találkozón részt vesz a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségétől (MGYOSZ) Rolek Ferenc alelnök és Vadász Péter társelnök, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke Demján Sándor, és főtitkára Dávid Ferenc, valamint Zs.Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének (ÁFEOSZ) elnöke.

A szakszervezetek közül a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnökségi tagja, Sáling József, a Munkástanácsok elnöke Palkovics Imre, és a Liga elnöke, Gaskó István van jelen. A kormány részéről a miniszterelnök mellett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár, és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője vesz részt.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) legutóbbi, december 12-i ülésén már egyeztettek a jövő évi minimálbérről, a garantált bérminimumról (szakmunkás minimálbér) és a bérkompenzációról. Akkor a kormány 93 ezer forintos minimálbért és 108 ezer forintos bérminimumot javasolt. (Utóbbi jelenleg 94.000, előbbi 78.000 forint).

A munkáltatókat az ülésen arra kérte a kabinet, hogy 5 százalékos mértékig a bérkompenzációt maguk hajtsák végre, e fölött pedig a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottaknál a kormány vállalja a teljes kompenzációt. A résztvevők a megbeszélés után tájékoztatnak az elhangzottakról.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.