Itthon MTI 2011. október. 05. 18:34

Rosszabb termékek Kelet-Európának: az MSZP uniós vizsgálatot kér

Tabajdi Csaba szerint a közelmúltban indított szlovák, magyar és bolgár vizsgálatok ugyan találtak arra utaló jeleket, hogy az új EU-tagországokba rosszabb minőségű termékek érkeznek, de az azonos márkanéven forgalmazott termékek között a régi tagállami piacokon is jelentős eltérések vannak. Úgy vélte, "az Európai Bizottságnak ezért átfogó vizsgálatot kell indítania".

Körültekintő, a populista felhangoktól mentes, európai szintű vizsgálatokkal kell tisztázni, hogy kimutatható-e minőségbeli különbség az Európai Unió új és régi tagállamaiban azonos márkanéven forgalmazott élelmiszerek között - vélte Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának szerdai brüsszeli ülésén az utána kiadott közleménye szerint.

Tabajdi Csaba
Túry Gergely

Az MSZP delegációvezetőjének tájékoztatása szerint az EP-képviselők arra a kérdésre is keresték a választ, hogy az eltérő összetétel eltérő minőséget eredményez-e, illetve a minőségbeli különbségek esetén megfigyelhető-e valamilyen földrajzi tendencia. "A minőségbeli eltérések nem vezethetnek élelmiszerbiztonsági kockázathoz.

Ez azonban egyik vizsgált esetben sem merült fel. A különbségek ezen kívül nem irányulhatnak a fogyasztó megtévesztésére, és nem eredményezhetik a termék ár/érték arányának jelentős megváltozását. Érthető, ha egy gyártó bizonyos esetekben olcsóbb alapanyagot választ, de ilyen esetekben a végtermék árának is ezzel arányosan alacsonyabbnak kell lennie" - emelte ki Tabajdi Csaba.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?