Itthon 2011. szeptember. 24. 09:25

A vörösiszapömlésre emlékeznek Devecseren és Kolontáron

Javában készülnek a vörösiszap-katasztrófa egyéves évfordulójára Devecserben, ahol október negyedike az emlékezés napja lesz.

Szentmisével, emlékpark avatásával, kiállításokkal és fáklyás felvonulással emlékeznek meg a tragédiáról Devecserben - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t. Az emléknapon két épületet is felavatnak: az újonnan felépített postát és a Rotary Ház nevet viselő kulturális és oktatási központot. A művelődési házban rendezik meg a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kolontári, devecseri és somlóvásárhelyi általános iskolásoknak meghirdetett rajzpályázatának eredményhirdetését és a díjátadást.

MTI / Szigetváry Zsolt

Az új lakóparkban az iszapömlés utáni újjáépítésben részt vevő Koós Károly Egyesülés kiállítása lesz látható, és egy játszóteret is felavatnak.


Devecser egész nap vár mindenkit, aki segített a bajban, a védekezésben és a helyreállításban, hogy a katasztrófa sújtotta város arculatában bekövetkezett változásról meggyőződjenek. Ez csoda, melyet közösen értünk el - írták közleményükben.

Kolontáron is tartanak ünnepélyes megemlékezést, amelynek részleteiről későbbre ígértek tájékoztatást.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi kárt több tízmilliárd forintra becsülik.

Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. április. 18. 19:30

A sós vízbe pottyant disznótól az ünnepi asztalig: hogyan lett a húsvét főszereplője a sonka?

A kínaiak úgy tartják: a sonkát is ők találták fel. Egy dolgot azonban elrontottak: nem volt hozzá ünnepük. Nem mintha a sonkának a nyugati világban bármi köze lenne bármilyen ünnephez, ma mégis ez a húsvéti asztal főszereplője. Miért alakult ez így, és hogyan születtek meg a világ legjobb sonkái? Kis sódartörténet húsvét előtt, főzési jó tanácsokkal.