2011. augusztus. 10. 19:05 MTI Utolsó frissítés: 2011. szeptember. 06. 13:21 Itthon

Nem zárják be az egy hónapja megnyílt négycsillagos hotelt

Az uniós támogatással elkészült, június végén megnyitott, négycsillagos, 48 szobás badacsonytomaji Bonvino borhotel azonnali bezárásáról határozott Weller Jakus Tamás, Badacsonytomaj jegyzője. A döntét azonban augusztus közepén a Veszprém Megyei Kormányhivatal megsemmisítette.

A jegyző az MTI-nek elmondta, a településnek is hátránya származik ugyan abból, ha nem folyik be iparűzési és idegenforgalmi adó az új hotel működéséből, de alapvető probléma, hogy a Bonvino használatbavételi engedély nélkül kezdte meg a működését. Emiatt már júliusban megszületett a határozat a bezárásáról. Az erről szóló levelet nem vették át az érintettek, ám így is jogerőre emelkedett. A jegyző arról is beszámolt, hogy az elmúlt hónapokban lakossági panaszra több eljárás indult a borhotel ellen, emiatt csúszik az engedélyek kiadása. Az ügyészségi eljárás még folyamatban van, de az építésfelügyeleti hatóság eljárása már lezárult, és megállapította, hogy alaptalan volt az a lakossági panasz, miszerint szabálytalanul épült meg a szálló egyik szárnya - mondta a jegyző. A hotel tulajdonosai 2 millió forintos bírságra is számíthatnak, és több szabálysértési eljárás is indult ellenük jogosulatlan kereskedés, valamint a használatbavételi engedély nélküli birtokbavétel miatt.

Mészáros Éva, az egyik panaszos, a borhotel szomszédságában élő badacsonytomaji lakos állítása szerint két évvel ezelőtt olyan tervekhez járultak hozzá a szomszédjával, amelyben a kertjük végében magasodó hotelszárny helyét még zöld területként szerepeltették. Szeretnék elérni, hogy a szerintük szabálytalanul megépített szárnyat lebontassák a hatóságok.

A Bonvino Magyarország első bor-és wellness szállodájaként hirdeti magát az interneten. Nagy Miklós, az építtető helyi borász és vendéglátós család projektcégének, a B1237 Kft. egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta: a térségre jellemző szálláshiányra és a borturizmusra építették a vállalkozásukat. A június végi megnyitása óta a várakozásaikat is felülmúlóan, több mint 90 százalékos foglaltság jellemzi a borhotelt, 80 százalékban belföldi vendégeknek köszönhetően.

Nagy Miklós hangsúlyozta, jogszerűen zajlott az építkezés, amire garancia, hogy a 900 milliós beruházás 200 millió forintos uniós támogatással, valamint banki hitelből, ezért folyamatos ellenőrzések mellett valósult meg. "Sajnos a magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy alaptalan támadásokkal ellehetetlenítsenek egy vállalkozást" - fogalmazott.

Álláspontja szerint a projekt támadói nem éltek fellebbezési jogukkal, amikor még megtehették volna, ez az oka a vitának. A lakossági panaszok miatt lelassult az engedélyeztetési eljárás, így kényszerhelyzetbe kerültek. Úgy döntöttek, inkább vállalják az engedély nélküli működés következményeit és bírságait, de nem hagyják veszni a nyári szezont, hiszen ez a talpon maradásuk záloga.

Hozzátette, történt eltérés a kivitelezésben az eredeti, 2007-es tervekhez képest, amire fennmaradási engedélyt kellett kérniük, de ez kisebb statikai változtatást érint, és semmi köze az épület nagyságrendjéhez. Amint lezárulnak az eljárások, pert indítanak a számukra komoly károkat okozó alaptalan vádaskodások, és hitelrontás miatt - közölte.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?