2011. június. 01. 22:02 InfoRádió Utolsó frissítés: 2011. június. 03. 10:11 Itthon

Pusztító hasmenés: az ecet és a mosószer segíthet

A magyarok általában ecetes vízzel leöntve eszik az uborkát, az ecet pedig sok EHEC-baktériumot elpusztít - mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatóhelyettese. Balázs Péter ugyanakkor elmondta: ha a járvány pusztította helyszínekre utazik valaki, elkaphatja a betegséget.

Rettenetesen veszélyes az EHEC-baktérium - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatóhelyettese, aki azonban hozzátette: ha tíz percen keresztül hetvenfokos hőhatásnak tesszük ki a baktériumokat, akkor azok ezt nem élik túl.

Balázs Péter kiemelte: mosogatószerrel is elpusztíthatjuk a véres hasmenést okozó baktériumot a zöldségről, de ez attól is függ, hogy milyen szert használunk. A nagyon alapos, folyóvízben történő lemosás, vagy az uborka meghámozása is jelentős mértékben hozzájárulhat a baktériumszám csökkenéséhez.

A gasztronómiai szokásaink alapján mi elsősorban nem nyersen, hanem ecettel és cukorral esszük az uborkát, és ez is garanciát nyújthat arra, hogy elpusztuljanak róla a baktériumok - tette hozzá a szakember, aki szerint, mivel a közép-európai népesség nagyjából egyformán érzékeny az EHEC-baktériumra, aki Németországba utazik, könnyedén megbetegedhet.

Hirdetés
hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.