2011. április. 15. 17:18 MTI Utolsó frissítés: 2011. április. 15. 17:16 Itthon

Hende Csaba: szembesülnünk kell a történelemmel

Mondhatjuk, hogy nem foglalkozunk a történelemmel, de nem kerülhetjük el, és nem is szabad elkerülnünk a vele való szembesülést - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter pénteken, az egykori győri zsinagóga kertjében, a vészkorszak áldozatául esett győri gyermekek emlékoszlopánál rendezett megemlékezésen.

Hende Csaba kijelentette: amikor 2001-ben a parlament döntött a holokauszt áldozatai magyarországi emléknapjának létrehozásáról, az a szándék vezérelte, hogy a nemzet szembesüljön azzal, mit is vesztett el a vészkorszak idején.

"Emlékeznünk kell arra, hogy megmérettettünk, és könnyűnek találtattunk" - mondta, utalva arra: a magyar állam nem tudta megvédeni polgárait, eltűrte, támogatta a jogfosztást és a gyilkosságokat, a nemzet jelentős része pedig nem értette meg, nem érezte át, mi történik, s nem volt ereje tenni ellene. 

Ahogyan arra is emlékezni kell, hogy "kerültek ki közülünk gyilkosok is", de voltak közöttünk neves és névtelen hősök, "emberséges emberek", akik "emberek maradtak akkor is, amikor büntetés járt ezért; akik nem mondták a rosszra azt, hogy jó, sem félelemből, sem jutalomért, sem előrejutásért" - tette hozzá.

Hende Csaba kiemelte: akkor lesz hazánk, ha tudunk élni, ha tudunk élni együtt, egymással, egymásért, s ha kell, ki tudunk állni egymásért, ha nem feledjük el, hanem megéljük, hogy összetartozunk. 

Somogyi Tivadar alpolgármester (Fidesz-KDNP) az eseményen arról beszélt, ma már látjuk, a huszadik század mennyi emberi szenvedéssel volt kikövezve, mennyire gonosz tett volt a népirtás, és milyen gyilkos eszmék képesek, a tudatalatti rosszat felébresztve népeket egymás ellen fordítani. Hozzátette: áldozat és áldozat között nincs, és soha nem is lesz különbség, hiszen az emberi élet értéke szent és sérthetetlen.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.