2011. február. 01. 15:24 Utolsó frissítés: 2011. február. 01. 21:50 Itthon

Schmitt Pál: gond van a magyar oktatással

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint baj van a magyar oktatással, mivel a szakképzés jelenlegi rendszere által kínált foglalkozások és azok minősége nem találkozik a társadalom igényeivel.

Az államfő minderről kedden, a Lisszabonban tavaly megrendezett EuroSkills verseny magyar résztvevői, felkészítői, valamint támogatói fogadása során elmondott beszédében szólt.

Schmitt Pál emlékeztetett: Magyarország a 26 résztvevő ország közül a hetedik helyen végzett a nemzetközi megmérettetésen, ami azt bizonyítja, hogy a szakképzés területén is kimagasló sikereket lehet elérni.

Az államfő követendő példaként említette Nyugat-Európát, ahol - mint mondta - a cégek 30 százaléka részt vesz valamilyen formában a szakmai képzésben, míg Magyarországon ez az arány mindössze két százalékot tesz ki. Személyes tapasztalata alapján a jelenlévő Czomba Sándor nemzetgazdasági államtitkár figyelmébe ajánlotta Szingapúr mintáját, ahol az állam a képesítés megszerzése után 10 évig munkát biztosít a szakmunkásoknak.

A köztársasági elnök egyebek mellett arra is felhívta a verseny résztvevőinek figyelmét, hogy minden szakmának folyamatos megújulásra van szüksége a sikeres és minőségi munkavégzés érdekében.

Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében aláhúzta: Magyarországnak és a kormánynak is egyaránt kiemelten fontos a fizikai munka becsületének visszaállítása.     A szakképzés felügyelete tavaly novemberben ezért kerülhetett át a szakképzés rendszerének átalakítását és fejlesztését célzó kamara felügyelete alá - mutatott rá.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.