2010. december. 28. 11:55 MTI Utolsó frissítés: 2010. december. 28. 11:52 Itthon

A szél felkavarja a vörösiszapport Devecser egyes részein

Az átlagot meghaladó mennyiségben száll a - szél által felkavart - vörösiszappor Devecser egyes részein - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden.

A közlemény szerint a még nem mentesített külterületről a szél esetenként nagyobb mennyiségű szálló port visz magával. A jelenlegi időjárási viszonyok miatt (csapadékmentes idő, változó széljárás) ez többször is előfordulhat. Hozzátették, hogy érzékelhető és határértéket elérő porszennyezés esetén a lakosság és a kárelhárítási munkát végzők számára a védőeszközök használata lesz javasolt. Az érintett terület lakossága rendelkezik a szükséges védőeszközökkel, azonban az OKF készletében további nyolcezer porálarc van raktáron.

Mint írták, a gát mozgását felügyelő rendszer elmozdulást továbbra sem érzékelt. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint mind a Marcal, mind a Torna-patak vízminősége megfelelő. A zagytározó rendszerből és a környékéről távozó vizeken a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. folyamatosan végzi a pH-méréseket és a pH beállítását. E célból a Torna-patakon figyelőszolgálat és folyamatos vízminőségi monitoring működik. A kolontári hídnál mért pH-érték napi átlaga délelőtt 8,85, délután 8,71 volt. A Torna-patakhoz Devecsernél telepített automata mérőkonténer által mért pH-érték napi, folyamatosan változó átlaga 7,98.

A katasztrófavédelem kitért arra, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) folyamatosan ellenőrzi az ivóvíz minőségét, a víz biztonsággal fogyasztható. A Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont folyamatosan üzemel, a lakosság rendelkezésére áll.

Az iszapömlés károsultjai közül kilencven tulajdonos új építésű ház, nyolcvanöt pedig használt lakás vásárlása mellett döntött, közülük tízen már aláírták a támogatási szerződést. A többiek gondolkodási időt vagy egyedi elbírálást kérnek, mivel még nem tudták eldönteni, hogy a kárenyhítés melyik formáját vegyék igénybe - áll a közleményben.

Hirdetés
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.