2010. december. 15. 18:31 Hírszerző/FH Utolsó frissítés: 2010. december. 15. 18:22 Itthon

Tilos lesz kukázni a VIII. kerületben

Tilos lesz kukázni a főváros VIII. kerületében 2011. január 1-jétől - erről döntött szerdai ülésén a városrész képviselőtestülete. Kocsis Máté polgármester előterjesztése alapján a szeméttárolók tartalmának kiszórása köztisztasági és közegészségügyi szempontból is kifogásolható, ezért döntöttek a tilalom bevezetése mellett. Aki megszegi a rendeletet, 50 ezer forint pénzbírságra számíthat.

Kocsis Máté szerint egyre gyakrabban panaszkodnak a kerület lakói a közterületekre kihelyezett szemétgyűjtők, szelektív hulladékgyűjtő szigetek, társasházak kukáinak kiborítására, kukázásra. A városrész vezetője úgy véli: a szemét közterületre szórása nemcsak köztisztasági, hanem közegészségügyi szempontból is kifogásolható. Az előterjesztés szerint a tilalom az elkövető személyek védelmét is szolgálja, hiszen az ismeretlen eredetű szemétbe nyúlás baleset- és fertőzésveszélyes. Emellett sérülhet az állampolgárok magán és levéltitokhoz való joga is - teszi hozzá.

A képviselőtestület emiatt úgy döntött, hogy szabálysértési cselekmények közé sorolja a kukázást, az elkövetőkre pedig pénzbírságot szab ki. A polgármester abban bízik, hogy hosszú távon visszatartó ereje lesz a térfigyelő kameráknak és a közterület-felügyelők jelenlétének a kérdésben.

A 14 igen és 3 nem szavazattal elfogadott rendelet értelmében tilos a közterületre kihelyezett, valamint az ingatlanok közös használati területeire elhelyezett hulladékgyűjtőket kiborítani, azokból kommunális és egyéb hulladékot kivenni. A rendelet január 1-jén lép életbe. Aki megszegi az ebben foglaltakat, 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphat.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.