Itthon MTI 2010. október. 30. 11:10

Nem tudnak több iszapot pakolni az eddigi tározóba

Még mintegy 10 ezer köbméternyi vörösiszapot és szennyezett földet kell elszállítani Devecserből a bontási munkálatok megkezdése előtt, de már megtelt az eddig használt tározó, így vasárnap reggeltől ideiglenes hulladéklerakóba hordják a szennyezőanyagot - tudta meg az MTI tudósítója a kármentesítési munkákat irányítóktól szombat délelőtt Devecserben.

A vörösiszap okozta károk felszámolásán szombat reggel mintegy ötszáz ember dolgozott kétszáz technikai eszközzel. A munkálatokat irányítók elmondták, hogy már egy héttel ezelőtt arra kérték a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t: jelöljön ki újabb területet a szennyezőanyagok tárolására, de kiderült, hogy biztonsági szempontból nem lehet újabb tárolót nyitni, ám a megtöltött kazettákba sem rakhatják a törmeléket és a szennyezőanyagot.

A katasztrófavédelem ezért arra kérte a védelmi bizottságot, hozzon határozatot, hogy a csaknem négy hete átszakadt 10-es zagytározó megsérült kazettarésze közelébe hordhassák a munkagépek vasárnap reggeltől a Veszprém megyei kisvárosból elszállított vörösiszapot és földet.

Várhatóan jövő hét közepén megkezdik a Kolontáron és Devecserben lakhatatlanná vált házak bontását is, s azok törmelékeit is erre a területrészre hordanák. A megsérült kazetta közelébe a katasztrófa után a Mal egy kettős körgátat épített, így a most oda szállítandó szennyeződés is "zárt területre" kerül – mondták a szakemberek.

A hulladékot legfeljebb egy évig lehet itt tárolni, ez idő alatt kell gondoskodni végleges elhelyezéséről. A munkások már megkezdték a tározóhoz vezető út kiépítését, s a már megtelt 6-os tározó helyett - ahová mintegy kétmillió köbméternyi szennyezőanyagot szállítottak - vasárnap reggeltől már oda hordhatják a devecseri utcákon összegyűjtött vörösiszapot.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?