2010. szeptember. 13. 21:36 MTI Utolsó frissítés: 2010. szeptember. 13. 21:52 Itthon

Parlamenti határozat a médiafelügyeleti közalapítványról

Az Országgyűlés hétfőn határozati javaslatban kezdeményezte a Közszolgálati Közalapítvány felállítását, a Magyar Televízió Közalapítvány átalakításával. A képviselők 245 igen és 92 nem szavazattal döntettek erről a lépésről.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által előterjesztett határozat alapján a közalapítvány létrejötte után megszűnik a Magyar Rádió Közalapítvány, a Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete.

A megszűnő testületetek feladatait és vagyonát a Közszolgálati Közalapítvány veszi át, a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda zártkörűen működő egyszemélyes részvénytársaságok pedig nonprofit részvénytársaságokká alakulnak.

A határozat szerint a Közszolgálati Közalapítvány célja a szabad és független közszolgálati médiaszolgáltatás, valamint a szólás- és sajtószabadság, és a tájékoztatás függetlenségének, kiegyensúlyozottságának, illetve tárgyilagosságának garantálása a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda függetlenségének és társadalmi felügyeletének biztosításával összhangban.

A közalapítvány kezelő szerve a kuratórium, amely az Országgyűlés által választott tagokból, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által delegált elnökből áll.

A kuratórium feladata egyebek mellett a közalapítvány vagyonával való gazdálkodás, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatók vezérigazgatóinak kinevezése, illetve díjazásának megállapítása.

 Az MTI információi szerint a házelnök október 5-én indíthatja meg a közalapítvány kuratóriuma tagjainak megválasztására vonatkozó eljárást.

A javaslat záró vitájában a jobbikos Novák Előd egy Superman-jelmezt mutatott fel, arra utalva, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Szalai Annamária egyben a médiatanács elnöke is lesz. Mint mondta: a kormánypártok körében mára gyakorlattá vált az álláshalmozás, ezért a jelmezt felkínálják a több főállásukban is "emberfeletti teljesítmény nyújtó" fideszes "pozícióhalmozóknak".

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.