2010. június. 19. 13:54 MTI Utolsó frissítés: 2010. június. 19. 13:56 Itthon

Megemlékezés az 1950-es hortobágyi kitelepítésekről

A hortobágyi kényszermunka-táborok hatvan évvel ezelőtti megnyitása alkalmából megemlékezést tartottak az egykori kitelepítettek és családtagjaik a hortobágyi ökumenikus templomban szombaton.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára arra figyelmeztetett, hogy még mindig kevesen tudnak az egykori kényszermunka táborokról, ezért fontos, hogy az oktatás, a filmkészítés mellett a volt kitelepítettek közvetlenül is átadják megrázó emlékeiket a mai fiataloknak.

Az államtitkár szerint ugyanakkor az is fontos, hogy az állam felelősen viselkedjen, ezért - mint mondta - az új kormány "kiegyenlítette a számlát", s immár ugyanúgy bünteti a kommunizmus bűneinek tagadását, mint a holokausztét.

A politikusoknak két fontos feladata van a hortobágyi kitelepítésekkel, a kommunista rendszerrel kapcsolatban: egyrészt az igazság kiderítése, a bűnösök megnevezése, másrészt ezeknek a fiatalokkal való megismertetése - hangsúlyozta Rétvári Bence, aki fontosnak nevezte a demokrácia védelmét, a figyelemfelhívást arra, kik veszélyeztetik a jogállami normákat Magyarországon.

Eötvös Péter, a Hortobágyi Kitelepítettek és Elhurcoltak Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy "hatvan éve mutatta ki először intézményes formában a szovjet típusú diktatúra a foga fehérjét".

Megemlékezett arról, hogy a hortobágyi munkatáborokba kényszerített polgári családok ellehetetlenítése, sok esetben fizikai megsemmisítése volt az elnyomó hatalom szándéka. Egyesületüket 2000-ben a táborok túlélői hozták létre azzal a céllal, hogy felderítsék és tudatosítsák a társadalomban a hatvan évvel ezelőtt történteket.

Beszámolt arról, hogy a mintegy tízezer kitelepített közül hétezer-ötszáz ember nevét sikerült azonosítani. Nevüket szombattól emléktábla őrzi a hortobágyi ökumenikus templomban; a táblát megáldották, illetve megszentelték a református és a római katolikus egyház képviselői.

Eötvös Péter az MTI tudósítójának érdeklődésére elmondta: nincs esély arra, hogy valamennyi egykori kitelepített nevére fény derüljön. Sok esetben az őrök azonnal elvették és elégették a táborba érkezők személyi dokumentumait - tette hozzá magyarázatul.

Elmondta azt is, hogy szeptember 25-én a budapesti Szarvas téren állítják fel a hortobágyi kitelepítettek emlékművét. A templomi megemlékezés és az emléktábla felavatása után a résztvevők megkoszorúzták a 33-as főút mellett lévő, vasúti sínből készült keresztet, amelyet az egykori kitelepítettek emlékére a rendszerváltást követően állítottak fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés