2008. április. 24. 12:49 Utolsó frissítés: 2010. február. 26. 14:21 Itthon

Közpénzből népszerűsítenék a neten a polgármestert?

A hvg.hu birtokába került az a közpénzből készült tanulmány, amelyben a készítők arra adnak tanácsokat, miként lehetne Esztergom fideszes polgármesterét, Meggyes Tamást népszerűsíteni. Ezen kívül egy új, helyi jobboldali internetes oldal létrehozását is javasolják, elemezve feladatait. A dolgozatot a polgármester a közbeszerzési és ügyrendi bizottsággal együtt rendelte meg. Az önkormányzat szerint a tanulmány hamisítvány.

A hvg.hu birtokába került tanulmány elsősorban arról szól, hogy a Szeretgom.hu esztergomi - a dolgozat által baloldalinak tartott - internetes portál térnyerését hogyan lehetne ellensúlyozni egy hasonló, jobboldali portál létrehozásával. A tanulmányt a Strategopolis Kft. készítette, a cég vezetője Giró-Szász András politológus. A tanulmány akciótervben határozza meg „azokat a konkrét lépéseket, amelyeket a megbízónak meg kell tennie a kívánt eredmény elérése érdekében, mely végső soron Meggyes Tamás politikai támogatottságának és népszerűségének növelése az esztergomi lakosság körében”. A közpénzből – 2,5 millió forintból – megvásárolt dolgozatot a polgármester a közbeszerzési és ügyrendi bizottsággal együtt rendelte meg.
A tanulmány megemlíti az önkormányzati tulajdonban lévő, „többségében pro-polgármesteri argumentációkat” megjelenítő Hídlapot is, amely szerintük az országos sajtó által is használt referencialap, az emberek szeretik, ezért nem szükséges megújítani sem. Ahogy a helyi televíziót, az ETV-t sem kell újítgatni, a tévé „betölti kommunikációs szerepét, amennyiben az Meggyes Tamás és a település együttes, illetőleg közös érdekeinek artikulációjában érhető tetten”. A hídlap internetes verziója azonban elavult – állítják a tanulmányban.

Felfedezett webkettő

Ennél nagyobb baj a polgármesterre nézve, hogy szerintük a helyi ellenzéki portálok megerősödtek. „Az ellenzéki kontroll alatt lévő Szeretgom.hu folyamatos térnyerése következtében egy új pro-polgármesteri online felület kialakítása szintén fontosnak tűnik. (…) Azt feltételezzük, hogy a Szeretgom.hu óriási befolyással bírt olyan ügyek kiterjesztésében és kommunikálásában, mint a Szent István Gimnázium ügyében történt lakossági tüntetés, vagy a helyi népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtési akció” – írják a tanulmányban, hozzátéve: a választások előtt két évvel a jobboldalnak is fel kellene vennie a versenyt a szerintük ellenzéki oldalakkal.

Azt javasolják, hogy a Meggyeséket erősítő új jobboldali portál web2.0-ás, közösségi szolgáltatásokat nyújtó szájt legyen. Ez szerintük azért is lenne fontos, mert az általuk végzett közvéleménykutatás szerint Meggyes Tamás az alacsonyabb iskolázottságú esztergomi szavazópolgárok körében népszerű, márpedig a képzett, magasabb keresetű, iskolázott esztergomiak inkább a web2.0-ás portálokat látogatják. De fordítva is igaz ez, állítják: eszerint az iskolázottabbak azért nem támogatják Meggyest, mert az általuk olvasott, „web2-es” Szeretgom és Egominfo kritikus a polgármesterrel szemben.

Vírusmarketing a javából

Persze nem elég megcsinálni az új jobboldali portált, népszerűsíteni is kell. A Strategopolis erre is javasolt megoldásokat. „Egy Fidesz-KDNP-s képviselő a Hídlap véleményrovatában arra hivatkozik, hogy hely hiányában nem tudja részletesen tárgyalni álláspontját, de az új portálon egy bizonyos cikkben ezt a hiányosságot pótolni igyekszik” – adnak tippet a szájt „alternatív” reklámozására. De még vírusmarketingre is gondolnak, amikor azt javasolják: a „megrendelő apparátus tagjai” a portál logójával, mottójával ellátott matricákat helyezzenek el a város forgalmasabb helyein.

A tanulmányból kiderül, hogy annak készítője fórumozóként „beépült” a Szeretgom.hu fórumába, hogy a Meggyes Tamást bíráló ellenzékiek véleményét befolyásolja - a tanulmány szerint sikerrel. Szerintük a felhasználók egy része a radikális ellenzékiségében elbizonytalanítható, így felhasználókat csábíthatnának át az új, „jobboldali portálra”. Az online stratégia része lenne az is, hogy Meggyes Tamáséknak oda kellene figyelnie a jövőben, hogy az ellenzék milyen civil szerveződéseket kezdeményez, s azok domain neveit előre le kell foglalniuk. Javasolják, hogy Meggyesnek saját blogja is legyen, amellyel – hírforrássá válva - „megkerülhető az ellenséges média”. A blog „fegyver” lenne arra is, hogy Meggyes Tamás az őt ért támadásokra gyorsan reagálhasson – vélik a tanulmány készítői.

Ne kommentálhassák a blogot!

A Strategopolis arra is adott tanácsot Meggyeséknek, hogy miként tudják jobboldalinak megtartani portálukat. Mint írják, a blogok és a fórumok segítségével a jobboldalnak a Szeretgom.hu-hoz hasonlóan vitát kell generálnia. „Kezdetben természetesen többen lesznek majd az ellenzék táborából átszűrődő provokátorok, akik mindent elkövetnek, hogy ellehetetlenítsék az új szolgáltatások működését. A provokátorok és az online vitatérben mozgó ellenzékiek visszaszorítása érdekében a fórumokat magas szinten kell majd moderálni, a polgármester blogját pedig egyáltalán nem szabad kommentálhatóvá tenni. Ha hagynánk, hogy az ellenzéki megszólalók szétzilálják az új portált, akkor az eddig háttérbe szorult, ugyanakkor határozott véleménnyel rendelkező jobboldaliak újfent nem mernének kibontakozni” – olvasható a tanulmányban.

A tanulmány „lehúzza” a város hivatalos portálját, az Esztergom.hu-t, s javaslatot tesz egy új, egyedül álló portál létrehozására. Erre a portálra egy olyan imázsfilmet is javasolnak, amely „javarészt Meggyes Tamás és az önkormányzat munkáját dicsérné.” (Az Esztergom.hu 2006 végén, összesen 280 millió forintos EU-támogatással készült el.)

Az önkormányzat szerint hamisítvány

Az esztergomi önkormányzat szerint a Népszava és a hvg.hu birtokába került tanulmány hamisítvány, amely számos lényeges ponton nem egyezik az Esztergom által valóban kifizetett tanulmánnyal. "Az eredeti írás célja elsősorban a város rosszul és lassan működő, hibákkal terhelt honlapjának megújítása, illetve olyan online stratégia kidologzása volt, amelyen keresztül az önkormányzat az eddiginél még hatékonyabb párbeszédet kezdeményezhet az Esztergomiakkal" - áll az önkormányzat hivatalos nyilatkozatában. Úgy vélik, hogy a tanulmány szerintük manipulált változata vélhetően a politikai ellenzék lejárató tevékenységének része, amely azért kerülhetett éppen most a napilaphoz, mert "a Meggyes Tamást ért támadást követően a Fiatalok Esztergomért Egyesület nyilatkozatban fogalmazta meg, hogy a jövőben fokozott figyelmet szentel az interneten keresztüli megjelenésnek".

Az önkormányzat nyilatkozatban leszögezi: a tanulmány létezése nem volt titok, azonban abból egyetlen példányt sem kért el sem a helyi ellenzék, sem a Népszava, a Polgármesteri Hivatalnak pedig nincsen arról tudomása, hogy egyetlen példány is kikerült volna az épületből. "Az átírt, majd napilap által beszkennelt változat létrehozása már az új, Gyurcsány-féle titkosszolgálati módszereket feltételezi" - áll a nyilatkozatban.
 
Dezső András

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.