2007. március. 06. 08:50 MTI Utolsó frissítés: 2007. március. 06. 08:52 Itthon

Magyarországon erősödött az idegenellenesség

A magyar lakosság több mint negyede nyíltan idegenellenes a Tárki februárban készült felmérése szerint, amelyet keddi számában tett közzé a Népszabadság.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A megkérdezettek 27 százaléka vélte úgy, hogy egyetlen menedékkérőt sem lenne szabad beengedni az országba, függetlenül attól, hogy honnan és milyen okokból érkezik. A válaszadók mindössze hat százaléka tekinthető idegenbarátnak, akik minden menedékkérőt beengednének Magyarországra. A többséget a "mérlegelők" alkotják, a vizsgálatban részt vevők 67 százaléka megfontolás tárgyává tenné, hogy Magyarország kinek nyújt menedéket, és kinek nem.

A vizsgálat első megközelítésben arra mutat, hogy a nyílt idegenellenességben nem történt változás, ám az adatok részletesebb elemzéséből kiderült, hogy a rejtett idegenellenesség nő. A "mérlegelőknek" a határon túli magyarsággal nincs gondjuk, őket szívesen fogadják, de az arabok, a kínaiak, az oroszok, vagy a románok érkezését a többségük egyre merevebben elutasítja, vagyis véleményük az idegenellenesekéhez áll közel - írja a lap.

A felmérés készítői mérték az általuk kitalált népcsoporthoz, a pirézekhez való viszonyulást is. Kiderült, hogy a fiktív népcsoporttal szemben is megjelenik és egyre nagyobb az idegenellenesség: míg tavaly júniusban a megkérdezettek 59 százaléka utasította el befogadásukat, idén februárban már 68 százalékuk.

A romák, homoszexuálisok és menedékkérők megítéléséről a vizsgálat azt mutatta, hogy a cigányokkal szembeni előítéleteket kevéssé csökkentik a személyes kapcsolatok, míg a homoszexuálisokkal és menedékkérőkkel jóval elfogadóbbak azok, akiknek ismeretségi körében melegek és menekültek is vannak.
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.