Megvan a tíz legjobb magyar étterem
A legjobb tíz étterem listájára pillantva egyértelműnek tűnik, hogy gasztronómiai rendszerváltás zajlik Magyarországon - állapítja meg az Ínyenc Dining Guide éttermi kalauz, amely az idén ismét meghirdette az Év legjobb budapesti étterme címért zajló vetélkedést.
A bírálóbizottság 27 magyar és külföldi tagja is meglepődött, amikor a tavalyi tízes listáról csak a Fausto,s maradt versenyben. A Top 10-ben több budapesti francia és olasz étterem is helyet kapott, de főleg a modern, nemzetközi, vagy fúziós jelzővel illethető konyhájukról híres helyek, mint a Páva (Four Seasons Gresham), a Mokka, az Arcade, a Barakka.
A franciás ízvilágot a Le Bourbon, a Lou Lou, az olaszt a Ristorante Krizia és a Fausto,s képviseli. A tradicionális, magyaros ételeket kínáló éttermek - mint a Vadrózsa és a Rosenstein - visszaszorultak.
Tavaly a Fausto,s végzett az első helyen, a második az Alabárdos, a harmadik pedig sokak titkos adu ásza, a családias atmoszférájú Café Kör lett. A tesztek összesítése után szeptemberben alakul ki az idei pontos lista.
A zsűri nemcsak az ételek minőségét értékeli, hanem az italválasztékot, a hely külső képét, a személyzet felkészültségét, a szerviz szakszerűségét és a tisztaságot is.