2006. március. 18. 15:59 MTI Utolsó frissítés: 2006. március. 18. 14:35 Itthon

Még mindig árad a Hortobágy-Berettyó

A Hortobágy-Berettyó Ágota térségében még mindig árad, ezért Bucsa és Nádudvar között továbbra is a legmagasabb, harmadfokú az árvízvédelmi készültség.

Ugyanakkor a Hortobágy-Berettyó torkolatánál a befogadó Hármas-Körös lassan apad, ami várhatóan kedvező hatással lesz a további árvízi helyzetre – közölte Kóthay László, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) védelemvezetője.

Elmondta azt is, hogy másodfokú az árvízvédelmi készültség a Berettyó deltában Szeghalom térségében, ahol lassan apad a folyó, míg a folyó felső szakaszán Darvas és az országhatár között a Tikövizig megszüntette az árvízvédelmi készültséget.

Az igazgatóság működési területén, főként Hajdú-Bihar megyében több mint 30 ezer hektár földet borít belvíz, amiből 9,5 ezer hektár vetés, 8,3 ezer hektár szántó, 13,4 ezer hektár rét és legelő, 5,9 ezer hektár pedig egyéb terület – ismertette Kóthay László.

Jelenleg a Tikövizig 12 belvízvédelmi szakasza közül 5-ben harmadfokú, 7-ben pedig másodfokú a védelmi készültség. A fancsikai, a Bodzás, a halápi és a martinkai tározók gyakorlatilag megteltek, ezért a felgyülemlett víz levezetésére a Kati-éren és a Vekeri tó melletti duzzasztónál meg kell növelni az áteresztő képességet.

A Tiközivig műszaki biztonsági szolgálata ezeken a területeken 60 centiméter átmérőjű acélcsövekből úgynevezett szivornyát épít ki, amely a duzzasztó fölötti magasabb vízállású szakaszról átvezeti a vizet a Kati-ér alsóbb vízállású szakaszába, ezzel gyorsítva meg a víz lefolyását – magyarázta Kóthay László. A védelemvezető közlése szerint szombaton több mint 4 millió köbméter vizet emeltek át az elöntött területekről a befogadó folyókba, csatornákba. Az ár- és belvízvédekezésben 289-en vesznek részt a Tikövizig területén.

Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?