2012. február. 07. 18:38 MTI Utolsó frissítés: 2012. február. 07. 18:32 Bűnügy

Raklaphamisítókat buktatott le a NAV

Raklaphamisításra szakosodott "társaságot" lepleztek le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói Újfehértón - közölte a szervezet térségi bűnügyi sajtóreferense.

A szlovákiai székhelyű, de a nyírségi kisvárosban működő gazdasági társaság telephelyén tartott házkutatáson száz hamisított raklapot, több mint kétezer EUR jelzésű rakodólapot, illetve azok előállításához szükséges, méretre vágott faanyagot találtak a pénzügyőrök - ismertette Uzonyi Sarolta, a szervezet térségi bűnügyi sajtóreferense. A razzián előkerültek a hamisításhoz használt besütő klisék is.

A nyomozók lefoglalták a helyszínen talált tárgyi bizonyítékokat és jelentős vagyoni hátrányt okozó iparjogvédelmi jogok megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. Az elkövetőkre akár három év szabadságvesztést is kiróhat a bíróság - tette hozzá a sajtóreferens.

A bűncselekményből származó raklapokat a későbbiekben rászorulókhoz juttatja el a NAV; a szervezet legutóbb a Hajdú-Bihar megyei Mikepércs önkormányzata számára ajánlott fel egy korábban lefoglalt rakodólap-szállítmányt.

 A helyi általános iskola fűtéséhez egy hónapon keresztül járul hozzá az összesen 616 darab raklap eltüzelése - tájékoztatott Kupecz József, a hivatal regionális főigazgatóságának sajtószóvivője. Az Ukrajnából származó szállítmányt még 2010-ben akarta vámkezeltetni egy magyarországi székhelyű vállalkozás, a vizsgálatot végző pénzügyőrnek azonban gyanúsak lettek a raklapokon található jelzések, ezért szakértői vizsgálatot kért.

Az ellenőrzött raklapokról kiderült, hogy azok silány minőségű hamisítványok, a termékekből hiányzott a minősítő szerv azonosító logója, illetve nem volt megfelelő a beégetett jelölés. Az ügyben áru hamis megjelölésének gyanújával indítottak eljárást - tette hozzá a sajtószóvivő.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.