Egy német kutatás tovább bővítette a chipsekben, édességekben és egyéb készételekben található transzszírsavak "bűnlajstromát", ugyanis kiderült, hogy a memóriát is látványosan rontják.
A transzzsírsavak kedveznek egyes gyulladások, az érfalkárosodás, az inzulinrezisztencia, a hasi elhízás, a szívritmuszavarok, a cukorbetegség és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának. Nem véletlen tehát, hogy pár hónapja már Magyarországon sem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.
A PLOS ONE tudományos oldalon publikáltak egy kutatást, amely a lépés jogosságát tovább erősíti. A német vizsgálat során 1108 embert vizsgáltak különböző korosztályokban. Kitöltöttek egy részletes kérdőívet étkezési szokásaikról, amelyből ki tudták számolni, hogy átlagosan mennyi transzzsírsav jut a résztvevők szervezetébe. Ezután teszteknek vetették alá őket, mert úgy sejtették, hogy a memóriát is rontják a többek között édességekben, chipsekben, pizzákban, készételekben található transzzsírsavak.
A memóriateszt során szavakat kellett felidézniük, ebből pedig kiderült, hogy a transzzsírsavak a 45 éves és annál fiatalabb férfiakra voltak a legrosszabb hatással. A legtöbb ilyen ételt fogyasztók átlagban 12 szóval tudtak kevesbbet felidézni, ami látványos memóriaromlás, hiszen az átlag teljesítmény 86 szó volt. Minden egyes gramm transzzsírsav 0,76 szóval rontotta a teljesítményt.