Balogh Csaba
Szerzőnk Balogh Csaba

A beszállás közbeni türelmetlensége teljesen megalapozott lehet, a repüléstől való félelem viszont konkrétan forintosítható többletköltséget eredményezhet. Íme 3 érdekes pszichológiai tény a repülésről.

1) Rosszul is járhat, ha kényelmesebb helyet kér

Bár legtöbben csak a turista osztályú jegyeket engedhetik meg maguknak, legalább álmodni mindenki álmodik a jóval nagyobb lábteret, kényelmesebb ülést és jobb kiszolgálást jelentő magasabb osztályú helyekről. És néha, amikor úgy jön ki a lépés, bizonyos utasokat át is sorolnak első vagy bussiness osztályra. Ez azonban a Journal of Travel Research című lapban tavaly megjelent tanulmány szerint néhányaknak inkább rossz, mintsem jó érzés.

A kutatás szerint a bűntudatra hajlamos személyek ilyenkor bűntudatot éreznek magukban, amiért olyan (nem is kicsi) juttatást kaptak, amit semmivel nem érdemeltek ki. A vizsgált személyek főleg akkor érezték rosszul magukat, amikor nekik kijutott az upgrade-ből, de barátaik vagy ismerős útitársaik nem voltak ilyen szerencsések.

Business Class a Qatar Airways Boeing 777-200LR repülőjén
Qatar Airways

Míg a légitársaságok az ügyfélélmény növelése érdekében, abszolút pozitív szándékkal hajtanak végre időnként ilyen szintléptetést, a kutatás szerint a magasabb osztályra átsorolt utasok egy része az utazás után úgy nyilatkozott: nem annyira szívesen utazna legközelebb is az adott légitársasággal.

2) Pénzbe is kerülhet, ha fél a repüléstől

A Science of Us cikke szerint egyáltalán nem ritka a repüléstől való félelem, az emberek 40 százaléka érzi. A kellemetlenség mellett ez azonban pluszkiadással is járhat. A Journal of Travel Research-ben megjelent 2012-es tanulmány szerint a repüléstől való félelem kihat a légitársaság- és járatválasztási preferenciára.

Aki ugyanis fél a repüléstől, az nagyobb valószínűséggel választja az áraktól függetlenül a nemzeti légitársaságát, valószínűleg azért, mert azon nagyobb biztonságban érzi magát a légi utaskísérők anyanyelvi kommunikációja miatt. A nagyobb félelem szintén kihatással van a konkrét járat kiválasztására: aki fél, az nagyobb eséllyel választ nappali és átszállás nélküli járatokat – ezek viszont általában mind-mind drágítják az utazást.

AFP / Eric Feferberg

3) Türelmetlen a beszállásnál? Valószínűleg jogosan.

Egy 2011-es kísérletben ötféle beszállítási módszert próbáltak ki, összemérve a hatékonyságukat. A hátulról előre történő, valamint az ülésblokkonkénti beszállítás bizonyult a leglassabbnak, itt több mint 6 percre (6:11, illetve 6:54) volt szükség az utasok beszállításához. A felénk gyakran alkalmazott “mindenki amerre lát” taktika esetén is közel 5 percre (4:44) volt szükség az utastér betöltéséhez.

A leggyorsabb a nagyon kevés társaság által alkalmazott (az Air France-KLM által az amszterdami repülőtéren már tesztelt) Steffen-módszer volt: az utasokat 3 és fél perc (3:36) alatt sikerült beszállítaniuk, mivel jegyeik alapján már a reptéren, a kapuk előtt sorbaállították őket. Így aztán nem fordulhatott elő olyan helyzet a gépen, hogy a harmadik sornál megállt valaki a folyosón, így a hátsóbb sorokba ülők nem tudtak továbbhaladni. Valamint kiküszöbölték azt is, hogy valaki már beült a folyosó felőli oldalra, de fel kell állnia, mert az ablaknál ülő utas csak később érkezett oda.

AFP / Christof Stache

Van tehát az általános módszereknél sokkal gyorsabb beszállítási folyamat is, csak egyelőre nagyon kevés légitársaság alkalmazza. Pedig a 2011-es tanulmány szerzői szerint ez nem csak az utasoknak lenne kényelmesebb, hanem éves szinten dollármilliókat spórolhatnának vele a vállalatok is.

+1)

Bónuszként pedig azt is eláruljuk, hova üljön, hogy túlélje, ha lezuhan a repülő.

Címkék
hvg360 Mátraházi Zsuzsa 2025. január. 10. 19:30

Sabján Adrienn kajatortacukrász: „Olyasmit nem vállalok el, amit jobb, ha nem látnak a hűtőbe bekukucskáló gyermekeim”

Jól fizető szakmából piaci szempontból a legrosszabbkor váltott, mégis sikerre vitte vállalkozását. Furcsán indult, de a hermelintorta sem fogott ki rajta. Megküzdött „véres” feladattal is, de nemet mondott a szülést ábrázoló tortára. Elárulja, hogy már nem igazán szereti az édességet, de persze mindent megkóstol, amit készít, és a versenytársak termékeit is elemeznie kell. HVG-portré.