Ingatlan hvg.hu 2021. június. 11. 13:05

Bérlakástörvény: újabb három ponton változtat a Fidesz

A módosító módosítóját is módosította a Fidesz. A legújabb változat szerint a forgalmi érték akár 30 százalékáért is meg lehetne venni az önkormányzati bérlakásokat, ráadásul a Várnegyedben az állami, illetve önkormányzati cég által tulajdonolt ingatlanokra is kiterjesztenék a törvényt.

Ismét, lassan már követhetetlen tempóban módosítanák a kormánypártok az önkormányzati bérlakások kedvezményes megvásárlását lehetővé tevő fideszes törvénycsomagot, amely ellen civil szervezetek és ellenzéki polgármesterek mellett kormánypárti városvezetők is tiltakoztak.

A jogszabálycsomaghoz csütörtök este elkészült az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának összegző módosító javaslata, melyet Hende Csaba, a testület fideszes elnöke jegyez. Mint arról a hvg.hu beszámolt, jelentősen átalakult Böröcz László Fidesz-képviselő eredeti javaslata, amely az ország összes önkormányzatát kötelezte volna a bérlakások töredékáron történő eladására, szinte megszüntetve ezzel a helyi lakásgazdálkodást. A jövő keddi parlamenti szavazáson már arról a szövegváltozatról döntenek, amely

csak a budai Vár és az Andrássy út világörökségi helyszínén és védőövezetében található mintegy 1500 fővárosi ingatlannál engedi a kedvezményes vásárlást.

Az összegző módosítóban azonban másik három ponton is találtunk fontos változtatást a korábbi változathoz képest. Eszerint a cserélt bérleti jogok esetében az 50 százalékos vételár 35 százalékra csökkent. Mivel egyösszegű fizetésnél 5 százalék kedvezmény is jár a vevőnek, ez azt jelenti, hogy akár a becsült forgalmi érték kevesebb mint harmadáért – pontosan 30 százalékáért – kerülhet az ingatlan a cserével bérlőkké váltak tulajdonába. Még egy könnyítés bekerült a véglegesnek szánt szövegbe: az egyszer már 25-ről 15 évre csökkentett részletfizetési futamidő visszaáll 25 évre.

Teljesen új rendelkezésként pedig bekerülne a törvényszövegbe, hogy kizárólag a Budai Várnegyedet érintően „E fejezet alkalmazásában az államon, illetve a helyi önkormányzaton az egyszemélyes állami gazdasági társaságot, illetve az egyszemélyes önkormányzati gazdasági társaságot is érteni kell.” Vagyis a Várnegyedben állami vagy önkormányzati céget is kedvezményes bérlakás-értékesítésre köteleznének.

Kizárólag a Várnegyedet és az itt megvásárolhatóvá váló mintegy 800 lakást érintő speciális szabály az összegző módosító szerint, hogy földszinti elhelyezkedés esetén a lakás rendeltetés kereskedelmi, szolgáltató és kulturális rendeltetésre módosítható. A Várnegyedben egyedi szabály, hogy ott nem vásárolhatnak bérlakást cégek, és magánszemélyek birtokában is legfeljebb két lakás lehet, valamint tulajdonjoghoz csak európai uniós állampolgár juthat.

Általánosságban elmondható, hogy azoknak lesz lehetősége világörökségi területen önkormányzati vagy állami lakás megvásárlására a cserelakásos bérlők mellett, akiknek 2020. december 31-én már határozatlan idejű bérleti szerződésük volt az önkormányzattal vagy az állammal. A nem cserelakásosok számára a bérleti idővel arányosan nő a vételár-kedvezmény. Vagyis legalább 25 éves bérlet esetén a vételár a forgalmi érték mindössze 15 százaléka, 15-25 év között 50 százaléka, 5-15 év között pedig a 80 százaléka, és ezek egyösszegű fizetésnél 5 százalékponttal csökkennek.

A törvény generális szabályként 4 éves elidegenítési tilalmat állapítana meg a bérlakások vevői számára, akiknél kikötés, hogy nem lehet köztartozásuk, illetve a vevőnek az elmúlt évben nem lehet három havi lakbért meghaladó bérletidíj-tartozása sem. Az indoklás nem is titkolja, hogy szándékosan a szegényebb bérlők kárára van ez így: azt írják, ez azért került a tervezetbe, hogy "csak fizetőképes, megbízható személyek élhessenek a vételi jog lehetőségével”.

Amint arról a hvg.hu is írt, a végleges szöveget elnézve hamis volt az előterjesztő Böröcz László korábbi állítása, miszerint sem Bayer Zsolt, sem Rákay Philip nem lesz jogosult megvásárolni a lakását. A véglegesnek szánt változat szerint a bérlő ugyan csak akkor veheti meg a lakást, ha határozatlan idejű bérleti jogviszonya volt 2020. december 31-én és annak időtartama eléri az öt évet, de van egy csavar a lakások forgalmi értékének meghatározásánál: a vételi jog jogosultja a forgalmi érték megállapítását e rendelkezés hatálybalépését követő – vagy ha a vételi jog alapjául szolgáló bérleti jogviszony időtartama e rendelkezés hatálybalépésekor az öt évet még nem éri el, úgy az öt év elteltét követő – egy éven belül kérheti. Tehát a Várba költözött NER-közeli bérlőknek egyszerűen ki kell várniuk, amíg bérlőként elérik az 5 évet, és ügyelniük kell, hogy egy éven belül benyújtsák a vételi kérelmüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.