Ingatlan MTI 2021. február. 23. 18:41

Az utolsó elem is a helyére került a déli összekötő vasúti Duna-hídon

Az első vonatok még idén tavasszal áthaladhatnak az új hídszerkezeten.

Átjárható az új hídszerkezet, amely a budapesti déli összekötő vasúti Duna-híd harmadik vágányának ad helyet – közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A közlemény szerint ezzel nagyjából hetven év után először új vasúti vágányon nyílik átkelési lehetőség a Duna felett. Az első vonatok még idén tavasszal áthaladhatnak az új hídszerkezeten.

A beruházás részeként a Keleti pályaudvar és Hegyeshalom közötti vonalon lévő hídon a meglévő két, egyvágányos hídszerkezetet elbontják és három új, egyvágányos hídszerkezetet építenek a helyére.

A Duna magas vízállása miatt csaknem egy hónapot voltak kénytelenek várakozni az utolsó hídelemmel a pesti oldalon, a Petőfi híd és a Rákóczi híd között. A még hátralévő munkálatok – a hídtartozékok szerelése, a korrózióvédelem tökéletesítése, a vasúti szakági munkák – az utolsó simítások, a NIF megfogalmazása szerint már csak ezek kellenek ahhoz, hogy a híd „teljes értékűen hozzájáruljon a dunai látképhez is”.

Megkezdődött a középső hídszerkezet egyes tartozékainak bontása is. Egyelőre csak az üzemi járdát és az ahhoz tartozó korlátot távolították el, de hamarosan indul az acélszerkezet darabolása és elszállítása is.

A déli összekötő vasúti Duna-híd fejlesztését

a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. végzi, közel nettó 36 milliárd forintért.

Az összekötő vasúti hidat a déli körvasút fejlesztése részeként korszerűsítik. A cél, hogy több elővárosi vonat járjon az agglomeráció és Budapest között, a vasút pedig versenyképesebbé váljon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.