Ingatlan 2012. április. 02. 11:51

Mi kell az Y generációnak az irodában?

Még több mobil munka és sok közösségi tér. Erre szavaznak a mai 20-30 évesek, ha irodahasználati igényeikről kérdezik őket – állítja az egyik nagy nemzetközi ingatlanügynökség.

Dudás Szabolcs

Milyen szolgáltatásokra és mekkora térre van szüksége a mai fiatal munkavállalóknak? Ezt kutatta a magyar piacon már évtizedes tapasztalatot összegyűjtő Colliers International nemzetközi ingatlan ügynökség. Kiderült, hogy a már negyedik éve tartó válság természetesen átrendezte az irodahasználatot, de a tendenciákban nincs változás.

A 20-30 éves fiatalok, akiket az Y generációnak is szoktak nevezni, azt mondják, hogy még több vezeték nélküli eszköz kell, sok távmunkára adjon lehetőséget a munkáltató, de ha benn vannak az irodaházban, akkor ott jóval nagyobb közösségi térre és szellősebb elrendezésre tartanak igényt, mint eddig.

A Colliers szakértője, Mazsaroff Kata utalt rá, hogy mindez az egy főre jutó megnövekedett irodaterület-igénnyel párosul, ami ellensúlyozza és kiegyenlíti a csökkenő népességnek és a rugalmas, irodán kívüli munkavégzésnek a hatásait.

A megfelelő munkahely irodakialakítási stratégiája a jövőben egyre nagyobb hangsúlyt kap majd. Amikor egy modern cég új irodaterületet választ, az Y generáció igényeit is figyelembe kell vennie, hiszen egyre nagyobb lesz ennek a rétegnek az aránya a munkavállalókon belül - vélte az ügynökség, amelynek a megállapításait az OGH hírügynökség foglalta össze.

Megállapítások:

•Cégek esetében az irodaterület optimalizációja (79%) és a költséghatékonyság (74%) a két legfontosabb ok, hogy alternatív munkaállomásokat és munkafolyamatokat vezetnek be

•A munkavállalók részéről az otthonról történő munkavégzés (89%) és a mobil munkaállomás (82%) vezetik az alternatív munkavégzéssel kapcsolatos igények listáját.

•Az International Data Corporation kutatása alapján az alternatív munkamódszerek eszközeit használók száma meghaladta az egy milliárd főt, és évi 6%-os növekedést prognosztizálnak.

Tudatos otthon
Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.