Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2011. június. 07. 13:12

A román piramis valójában ókori síremlék

A felfedezést szenzációnak kiáltotta ki a szakma, miután sikerült feltárni a 4500 éves síremléket Prahova megyében...

A felfedezést szenzációnak kiáltotta ki a szakma, miután sikerült feltárni a 4500 éves síremléket Prahova megyében, Aricestii Rahtivaninál. Sokak szerint a román piramis az egyiptomi piramisok "előképe", ám ennél valószínűbb, hogy nem az építmény, hanem az ókori temetkezési szokások közötti hasonlóságról van szó.

„Ez még Tutanhamon (i.e. 1333-1323) sírjánál is régibb, s egy olyan személyé lehet, aki szintén nagy vagyonnal és hatalommal rendelkezett” – nyilatkozta Alin Franculeasa, a prahovai Régészeti és Történeti Múzeum archeológusa. „Tisztán kivehetőek a most felfedezett és a piramisok belsejében található síremlékek közötti hasonlóságok” – tette hozzá.

„Mindegyik temetkezési emlékmű, s ez a sírhely is rendelkezik egy külső 'fedéllel', amely ugyan nem kövekkel van kirakva, hanem földből készült, kisebb, de legalább három méter magas, s egy méterrel a földbe van süllyesztve. A síremlékhez földalatti folyosók tartoztak, amelyeket kőből, bronzból és fából készült eszközökkel alakítottak ki. Belül egy idős korában elhunyt, magas rangú férfi földi maradványait találtuk meg” – magyarázta Franculeasa. A férfit „magzati” pozícióban, egy hatvan centiméter átmérőjű sírba helyezték.

A régész szerint valószínűleg azért nem dúlták fel a síremléket, mivel a férfit igen szerény körülmények között temették el. „A csontokon antropológiai vizsgálatokat fogunk elvégezni, hogy megállapíthassuk a férfi pontos életkorát, illetve halálának okát” – mondta el a kutató, aki szerint a bronzkori férfi egy dél-ukrajnai félnomád közösségből származott.

Tudatos otthon
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?