Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2011. február. 01. 11:47

Lenyúlták a Tatánál tervezett 500 milliárdos Gasztroland licenszét

A közelmúltban sikkasztás miatt nyomozást kezdett a BRFK XIV.

A közelmúltban sikkasztás miatt nyomozást kezdett a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitánysága a Gasztroland-beruházás ügyében. Az ügy gyanúsítottja egy magyar állampolgár, meghallgatása mindezidáig nem történt meg, mivel ismeretlen helyre távozott. Ha a felkutatására tett intézkedések eredménytelennek bizonyulnak, a nyomozó szerv elfogatóparancsot fog kiadni ellene – közölték lapunkkal azután, hogy a beruházást előkészítő programiroda vezetője hosszas unszolás után elismerte: leállt a projekt.

Skanzennek és szakmai találkozóhelynek szánták a Gasztrolandot

Gruber István, a licensz egyik tulajdonosának elmondása szerint a licensz másik példányát ügyvédi letétbe helyezték Budapesten, de egyelőre nem akarnak hozzányúlni, megvárják, amíg a gyanúsított hazahozza a hiányzó dokumentumot. A zuglói rendőrség azért került a képbe, mert ott jegyezték be a projektcégként működő Gasztroland Kft-t.

Maga az ötszáz milliárd forintos óriás beruházás az évezred elején vetődött fel, miután sikerült megszerezni a licenszet. Befektetőket azonban sokáig nem találtak a Szob környéki helyszínre, majd jött két jelölt, ám a 2008 végén beütött pénzügyi-ingatlanos válság megakasztotta az előkészületeket. Tudomásunk szerint a projektiroda évekig azért is altatta a projektet, nehogy még a telekvásárlás előtt kitudódjon a beruházás pontos helyszíne, mert akkor a sok tulajdonos felverhette volna az árakat.

Tatától észak-keletre és dél-keletre is kiváló területek vannak a beruházáshoz a két főút (M1, 1-es) mentén
google

Mivel Szob környékén nem jártak sikerrel,új területet kellett keresni, s ezt Tata mellett meg is találták. Szakmailag még talán idén sem lenne értelme felpörgetni a beruházást, de az előkészületeket – hitelek, engedélyek megszerzése – talán befejezhetnék.

Ha sikerül befektetőt és hitelezőt találni – és a licensz egyik példányával távozó magyar ügyvezető nem valósítja meg másutt a tervet – akkor több tucat ország gasztronómiáját bemutató témapark lehetne a Gastroland. A 200 fős belső termekkel és 100 fős kerthelyiségekkel rendelkező skanzenszerű épületeket terménytárolók, istállók, vágóhidak venné körbe. A tervekben több 500-1200 szobás szálloda, kisebb panziók, játszóházak, ökomenikus templom, banki-, és postai szolgáltatás is szerepel. Ezen kívül a témához kapcsolódó múzeum is létesülne, illetve a szakképzést biztosító létesítmény-együttes felépítése és más infrastrukturális beruházások is elindulhatnak.

Dél-Amerikából akár argentin ételek is megjelenhetnének Tata mellett
google

Gastroland-projekt

(forrás: Gastroland-Projekt Programiroda)

terület (hektár)                                        300

nemzeti vendégváró attrakciók (db)   30-50

kapcsolódó attrakciók (db)                    57

turisták száma (ezer fő/nap)                 10

vendégek (millió fő/év)                           3,2

beruházás vértéke (milliárd forint)     500

üzemeltető munkaerő (fő)                   400

Eredetileg 2009 végén akarták kezdeni az építkezést, a befejezést pedig 2011-12-re gondolták. Gruber István korábban úgy becsülte, hogy a komplexumba évi 3,2 millió turista érkezik és 140 milliárd forintos forgalomra számított. "Közvetlenül és közvetve több mint 4000 embernek ad majd állandó megélhetést, a megtérülés 6-7 év a jelenlegi elképzelések szerint" - utalt rá Gruber.

Korábban szerzett értesülésünk szerint az egyik potenciális befektető a magyar piacon már jelen lévő spanyol vállalat képviselője volt. Ez a cég az előzetes egyeztetéseken feltőkésítést is ígért a 300 millió forintos tőkével megalakítandó Gastroland Rt. számára, s az a célja, hogy a jó előkészítés után - a hozzáadott érték miatt többszörös áron - eladja az egész projektet a későbbi befektetőknek. Az irodavezető szerint előzőleg egy vietnámi befektető is jelezte: belépne a projektbe, ez a nagyvállalkozó jelentős földvásárlást helyezett kilátásba.

Több magyar tájegység juthatna főszerephez
MNGSZ.hu

A tatai helyszín előtt azért volt Szob a kiszemelt, mert még uniós forrást is szerettek volna igénybe venni, mivel magyar-szlovák határon átnyúló projekt lett volna. A Szob térségében kijelölt terület 20-22 magánszemély és egy önkormányzatokból álló kistérségi társulás tulajdonában volt az évtized közepén. A Gastroland 99 évre bérbe vette volna a területet. Az egyik magánszemély dr. Sánta József, akinek 70 hektárnyi földje van a projektterületen, már hozzálátott a "Kárpát medence ünnepei" nevet viselő saját elképzelés megvalósításához, amit egyébként beemeltek a Gastroland-projektbe.

Akkoriban úgy gondolták, hogy a Gastroland Rt-ben a készülő megvalósíthatósági tanulmánnyal venne részt a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Budapesti Gazdasági Főiskola illetve az Ybl Miklós Műszaki Főiskola alkotta hármas. A másik résztvevő oldal a magánbefektetőké lenne, ezt vezethette volna a spanyol társaság, ha megegyeznek. A három intézmény közül a nagyobb szerepet játszó szövetség ügyvezetője megerősítette a szervezet érintettségét, de a bővebb tájékoztatásért a tiszteletbeli elnökhöz irányította lapunkat, ám ő elérhetetlen.

Gruber István azt állítja: a Gasztronómiai Világszövetség közvetítésével eddig több, mint 40 ország jelezte, hogy szeretne részt venni a vállalkozásban, közöttük Vietnam, Kína, Olaszország és Ausztria. Ezt egyébként eddig semmilyen nyilvános dokumentum nem támasztja alá.

Tata városának és környékének aranyat jelentene a Gasztroland
google

A beruházás volumene miatt kérdés, hogy az évek során milyen támogatásra talált kormányzati körökben. Elvileg kiválóra, hiszen a munkahelyteremtésen kívül az idegenforgalmi bevételekhez is jelentősen hozzájárulhatna, s nem mellékesen jelentős adóbevételi vonzata is lenne. Gruber István szerint a Nemzeti Fejlesztési Terv az infrastruktúra fejlesztésével kapcsolódhatott volna a beruházáshoz, ezek közé tartozik például a 2/A-s út autópályává szélesítése. Az NFT II-be azonban nem vették be a projektet és az Új Széchenyi Tervben sem szerepel.

 

 

Tudatos otthon
Hirdetés