Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2010. november. 25. 06:30

Így néz ki a magyar fénykatedrális Ferihegyen

Harmincezer négyzetméteres, három szintes és egyszerre több ezren férnek el benne.

Harmincezer négyzetméteres, három szintes és egyszerre több ezren férnek el benne. Tavaly november óta épül és jövő márciusban az egyszerű halandó is bemehet majd. Az Ingatlanmenedzsernek sikerült még háromnegyed kész állapotában megnézni. Csak ki kellett kocsizni Ferihegyre.

Tekintse meg videónkat:

A beruházó Budapest Airport (BA) főnöke által fénykatedrálisnak hívott új utasfogadó csarnok hivatalos neve Sky Court, vagyis égi udvar, de ez nem olyan találó, mint a katedrális. Csak annyiban, amennyiben az ég valóban bejön hozzánk, hiszen a tetőzet és az oldalsó üvegfal tényleg kifejezetten úgy épült, hogy szinte akadálytalan legyen a fény útja. A "templom" főoltára egy átjárható áruház, két oldalsó oltárán pedig éttermek és luxus butikok lesznek.

Kívülről zártnak tűnik
Mester Nándor
Belül végre tág tér van
Mester Nándor
Felülről is
Mester Nándor
A kifutópálya irányából is ömlik be a fény
Mester Nándor

Az „egyházi” vonulat a helyi kiskereskedelemben is tetten érhető. A szaksajtóban ugyanis a fogyasztás templomainak nevezett bevásárlóközpont, mint olyan már nem csak nyomokban jelenik meg, hanem a teljes valójában – igaz, mérete még messze elmarad a londoni, a párizsi vagy az amerikai repülőtereken kialakítottaktól. Az üzemeltető és a reptérgazda közös célja, hogy az utasok közül naponta 4000-5000 ezren vásárlók is legyenek, ezzel az áruház tulajdonosa, a német Heinemann 30-40 százalékos forgalombővülést könyvelhet el.

Ezen a teraszon is étterem lesz
Mester Nándor
Ide csoportosítják a magyar termékeket
Mester Nándor

A hamburgi Heinemann családi cég, a mostani alku szerint 10 évig üzemeltetheti az összeépített 2-es terminál új, 1400 négyzetméteres és 3,5 millió euróba kerülő áruházát, valamint két darab, egyenként 200 négyzetméteres luxus boltját. A vállalat már 1998 óta jelen van Ferihegyen, de most koncentráltabb és sokszor nagyobb kínálatot ad. Úgy tudjuk, hogy a bérleti jog megszerzése nem ment simán, a BA nem sokat engedett, de a 10 éves időtartam a Heinemann szempontjából nyereség. A nemzetközi gyakorlatban ugyanis a repülőterek üzemeltetői ennél jóval rövidebb időszakot engedélyeznek, hogy amikor lejár, feljebb tornászhassák az árakat.  

A földszinti látványterv
Budapest Airport

A Heinemann társtulajdonosa szerdán egyértelművé tette, hogy nem a templomszolga szerepét szánja a magyar beszállítóknak. Az összes terület 10 százalékán, egy külön erre a célra kialakított területen árulják majd a magyar élelmiszereket és más termékeket. Az összes bevétel 20-25 százalékát a magyar borok, más élelmiszerek és magyar ajándéktárgyak eladásából akarják megszerezni.

Egy előtető - más értelmezésben, mostani állapotában
Mester Nándor

Ferihegy ezzel a beruházással persze csak saját magához képest dob nagyot, hiszen több nyugati és keleti nagyvárosban már régen ilyen tágasak és korszerűek a repülőterek. A BA német tulajdonosa eddig több, mint 200 millió eurót költött a ferihegyi fejlesztésekre, vagyis majdnem teljesítette a 2011 végéig számára előírt vállalást.

Ilyen lesz a Heinemann áruház főbejárata
Heinemann

Jost Lammers, a BA vezérigazgatója lapunknak nem cáfolta, hogy az ingatlanválság rányomta a bélyegét az új csarnokot, a tervezett hotelt, business centert és a teherfuvarozó központot is magába foglaló beruházásra, kissé késleltetve a befejezést. Az utascsarnokot viszont az eredetileg meghirdetett, 2011 március végi időpontban fogják átadni. Utalt arra, hogy a BA a közelmúltban jóváhagyta a cargo központ első ütemének felépítését, arra 20 millió eurót költenek. A többi elemet is megépítik, de a végleges ütemezést később határozzák meg.

 

Tudatos otthon
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.