Csak tavaly több mint 130 illegális pálinkafőzdét számoltak fel a Vám és Pénzügyőrség munkatársai.
Csak tavaly több mint 130 illegális pálinkafőzdét számoltak fel a Vám és Pénzügyőrség munkatársai. Köztük volt olyan eset is, amikor a házi pálinkafőző szerkezet felrobbant.
Cikkajánló:
Tudta? Borozóvá alakul esténként a Starbucks kávézó
Megnyílt a Starbucks a WestEndben
5 sztár, saját organikus borászattal
Magyarországon a 2002-es pálinkarendelet, majd 2008-tól a pálinka törvény szabályozta, hogy mit is hívhatunk pálinkának. A pálinka csak és kizárólag: magyar gyümölcsből készített, 100 százalékos gyümölcstartalmú, minimum kétszeres lepárlású, legalább 37,5%-os alkoholfokkal rendelkező szeszes ital. A pálinkákon belül az eltérést a felhasznált gyümölcs, a különböző adalékok, mint pl. méz, az alkohol tartalom, a gyártás és palackozás módja különbözteti meg.
A kormány új intézkedését nem támogatja a pálinka lovagrend elnöke, aki szerint az utóbbi években csak azon dolgoztak, hogy a magyar pálinka valódi hungaricum legyen és javítsák a minőséget. A Fidesz erre úgy reagált, hogy csak bizonyos keretek között lenne legális az otthoni pálinkafőzés, vagyis csak saját felhasználásra főzhetünk pálinkát, aki tovább értékesíti, annak továbbra is engedélyt kell kérnie.
Saját gyümölcsöskertből származó gyümölcsöt eddig is le lehetett főzni, de csak engedéllyel rendelkező főzdében. A gyümölcs tulajdonosának mindössze a kedvezményes adót – mely a jövedéki adó 50 százaléka – kellett megfizetnie. A bérfőzés szolgáltatás, a főzető a főzési díjat és a bérfőzési szeszadót fizeti meg a pálinkafőzdében. A bérfőzető évenként - gyümölcstermelő háztartásonként - 50 liter 86 fokos pálinkát főzethet. (Ez 50 fokos pálinka esetén 86 liter évenként.). Az így készült pálinka kereskedelmi forgalomba nem hozható.
Egy videó a pálinkafőzésről:
A videó forrása: Freepress
Hogyan főzzünk pálinkát?
Sokan gondolják úgy, hogy a pálinka a fáról leesett kissé rothadó gyümölcsből kell főzni, ám a pálinkamesterek épp az ellenkezőjét állítják. A pálinkát gondosan kiválogatott, hibátlan első osztályú gyümölcsből kell főzni, sőt gyakran még a fajtát is megválogatják. Nagyjából 100 liter cefréből lesz 10 liter pálinka.
Az érlelő tartály szinte bármilyen élelmiszertárolásra alkalmas eszköz lehet. Gyakran használnak fel rézből készült üstöket, de otthon egy kukta is megteszi. Az egyik leghíresebb magyar pálinka az ágyas pálinka, amikor is az üvegbe friss gyümölcsöt tesznek, majd erre öntik rá a párlatot. Amikor a pálinka elfogyott a gyümölcsre újabb párlatot öntenek.
Lepárlás
A pálinkafőzés legfontosabb mozzanata a lepárlás, vagyis a gyümölcsből cefrét kell főzni, majd ebből kell a párlatot elvégezni. Ehhez nagy gyakorlat és szakértelem kell, de egy kis gyakorlással meg lehet tanulni. Fontos megjegyezni, hogy a cefre különböző alkotóelemeinek különböző a forráspontja, vagyis emiatt elválaszthatók egymástól. Az etil-alkohol forráspontja 78.3 Celsius fok, míg a vízé 100, tehát az alkohol előbb kezd párologni. Tulajdonképpen ezen az elven műkődnek a pálinkafőző berendezések, és ezt kell nekünk is otthon véghezvinni.
Először főzzük meg a cefrét a gyümölcspépből, majd a desztillálás során ki kell nyerni belőle az alkoholt és a különböző illó és aroma anyagokat. Ezután a gőzt le kell hűteni, majd tovább kell finomítani. Így kapunk elő, közép párlatot majd legvégül a tiszta különleges ízvilággal rendelkező pálinkát. A jó pálinka szeszfoka 50-65 fok között van. A pálinkafőzés egy igazi mesterség: itt is fontos a sok éves tapasztalat, valamint tisztában kell lenni az egyes gyümölcsök főzési hőfokát, és pontos idejét is. Hazánk világhírű pálinkákat állít elő így pl. az ágyas pálinka, törkölypálinka, körte, alma, és barackpálinka, vagy a kisüsti pálinka sem ismeretlen a világban.
Rézüstben a legjobb főzni
Tehát a pálinkafőzéshez hibátlan, de érett gyümölcsre van szükség, egy bonyolult lepárló készülékre, amelyhez réz üst és réz vezeték a legjobb valamint nagy szakértelme és sok tapasztaltra. Aki még nem próbált otthon pálinkát főzni jobb, ha először egy szakember segítségét kéri, mert az otthoni pálinkafőzés komoly veszélyekkel is járhat, ha nem jól kezeljük a főzési eljárást mérgező vegyületek, sőt robbanás is bekövetkezhet.
Egyre jobban megérheti inkább eltárolni a napelemmel megtermelt áramot
Rövid távon jó módszer a szolgáltatói hálózatos adok-kapok, de hamarosan a tárolásos módszerrel is érdemes lesz megbarátkoznia a napelemeseknek, hiába drágább a tároló egység előállítása és karbantartása.