Ingatlan ingatlanmenedzser.hu 2009. szeptember. 28. 10:06

Hightech üvegpiramis: egy szokatlan turistaszállás Svájcban

A létesítmény egyáltalán nem emlékeztet az alpinisták megszokott...

A létesítmény egyáltalán nem emlékeztet az alpinisták megszokott, kőből épült, vastag gerenda-ácsolatú létesítményeire, ahol túráik idején meghúzták magukat. A csillogó fémmel borított faszerkezet hatalmas hegyi kristályra hasonlít, és az épület energiaszükségletének 90 százalékát a napelemek biztosítják. Csak a főzéshez használt palackos gázt szállítják helikopterrel a magasba, ez a fogyasztás 10 százaléka.


A vízszükségletet a környező gleccserből nyerik ki. Nyáron a jégből olvadó vizet összegyűjtik és tárolják. A zuhanyozókban, a mosdókban és a konyhában felhasznált víz nagy részét napenergiával melegítik fel. A menedékház energiakészletével informatikai rendszer révén gazdálkodnak.


A hightech menedékház - vagy inkább hegyi szálloda - 2010 márciusától akár 120 alpinistát is fogadhat. Az öt szintet összekötő csigalépcsőről pompás kilátás nyílik a Gorner, a Grenz és a Mont Rose gleccserekre. A szupermodern hegyi szállást két nyáron át építette fel 35 szakember 6,5 millió svájci frank (több mint egymilliárd forint) költséggel. Háromezer helikopter-fordulóra volt szükség az építőanyag és a munkások helyszínre juttatásához.




A Mont Rose menedékház a 153 menedékházat kezelő svájci Club Alpin (CAS) szerint „forradalmasítani” fogja az alpesi vendéglátást, mivel nem csak a hegymászók számára nyújt kényelmes szállás, hanem a világ minden részéből vonzza majd a modern technológia és építészet szerelmeseit. A megújuló energiáknak és a nyári vízgyűjtésnek, illetve a víz újrahasznosításának köszönhetően az új téli magaslati szállás egy vendégre jutó szén-dioxid-kibocsátása az építők szerint alig harmada lesz annak, mint amennyit a 80 méterrel lejjebb fekvő hagyományos menedékház termel.
Tudatos otthon
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.