HVG Könyvek HVG Könyvek 2024. június. 01. 19:15

A tökéletes lekváros linzer receptje

Cikkünkben a lekváros linzer abszolút de luxe változatának receptjét és elkészítési módját mutatjuk be Ötvös Zsuzsanna cukrászséf Több mint desszert című könyvéből.

Az alábbi receptben a kakaós omlós tésztához olajos mag helyett kakaóbablisztet használunk, amely nagyon mély, kakaós ízt ad majd. Tölteléknek sokféle lekvár jöhet szóba: málna, fekete ribizli, szeder, áfonya, meggy, sárgabarack, szilva. Én az alábbiakban egy kedvencemet, a madagaszkári vadborsos meggylekvárt készítem el hozzá.

Hozzávalók:

  • Az omlós tésztához

• 280 g liszt
• 20 g kakaópor
• 180 g hideg vaj
• 100 g kakaóbabliszt
• 90 g porcukor
• 50 g egész tojás
• nagy csipet só

  • A töltelékhez

• 300 g meggy (magozva mérve; lehet friss, fagyasztott vagy püré is)
• 6 g NH pektin
• 30 g cukor
• 5-6 szem madagaszkári vadbors

Elkészítés:

Az omlós tésztához a tojás kivételével az összes hozzávalót konyhai robotgép üstjébe mérjük, és keverőlapát segítségével morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a lazán felvert egész tojást is, és tovább dolgozzuk a keverőlapát segítségével, míg egynemű tésztagombóccá áll össze. Ha mégsem áll össze a tészta, kevés tojást adhatunk még hozzá. A kész tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

A lehűlt tésztát nagyon enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges méretű korongokat vagy más formákat szaggatunk ki belőle. Sokkal jobb megoldás, ha a tésztát két szilikon sütőlap (esetleg sütőpapír) között nyújtjuk ki, és nem használunk további lisztet, ami nehezítené a tésztát. Ez esetben miután kiszúrtuk a korongokat, a fagyasztóba tesszük a tésztát kb. 10 percre, majd a fagyos korongokat könnyedén át tudjuk emelni sütőpapírral bélelt tepsire egy hajlított kenőkés segítségével. Minden másodiknak a közepét is kiszúrjuk.

Lekváros linzer
HVG Könyvek

A korongokat 170 °C-ra előmelegített sütőben mérettől függően kb. 8 perc alatt készre sütjük. Szebb, egyenletesebb felületet kapunk, ha a korongokat szilikon sütőlappal (Silpat) vagy speciális, lyukacsos szilikon (pl. Silpain) sütőlappal letakarva sütjük – a lyukacsos sütőlap egyszerre biztosítja a sima, egyenletes felületet, illetve a levegő optimális áramlását sütés közben. Ez esetben pár perccel hosszabb sütési idővel kell számolni. Hagyjuk kihűlni. A tésztakorongokat akár napokkal korábban is elkészíthetjük: légmentesen záró dobozban, szobahőn tökéletesen elállnak.

Ha friss vagy fagyasztott meggyet használunk, először botmixerrel püréállagúra turmixoljuk. A meggypürét a mozsárban összetört madagaszkári vadborssal melegíteni kezdjük. A pektint elkeverjük a cukorral, majd folyamatos keverés közben a meggypüréhez adjuk. Felforraljuk, majd forrás után még 1-2 percig folyamatosan kevergetve forraljuk. A kész lekvárt teljesen kihűtjük, majd botmixer segítségével fellazítjuk és habzsákba töltjük.

A linzereket összeragasztjuk a lekvárral úgy, hogy felülre kerüljenek a lyuka közepű korongok.

Egyéb tippek:

Több mint desszert
HVG Könyvek
  • A meggylekvárt ízlés szerint más fűszerekkel (pl. tonkabab, fahéj, kardamom) is ízesíthetjük.
  • Magát az omlós tésztát is ízesíthetjük fűszerekkel (pl. tonkabab, őrölt fahéj, mézeskalács-fűszerkeverék).
  • A felső, lyukas linzerkorongokat még az összeragasztás előtt megszórhatjuk pink porcukorral: ehhez liofilizált meggyet (vagy akár málnát) daráljunk össze porcukorral kávédarálóban. A liofilizált gyümölcs mennyisége tetszőleges: minél többet használunk, annál élénkebb színű porcukrot kapunk.
  • A kakaós, kakaóbabos tésztához remekül illenek a kék bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder, fekete ribizli, erdeigyümölcs-mix), továbbá a málna, szilva, sárgabarack is.

A fenti recept Ötvös Zsuzsanna Több mint desszert című könyvének szerkesztett részlete.

A könyv bemutatójára 2024. június 11-én, 17 órától kerül sor a Laurel Budapest étteremben, ahol Ötvös Zsuzsannával Vágó Piros beszélget majd. Részletek és regisztráció itt.